Aktier: Mærsk i plus i ellers afventende marked op til nøgletal

A.P. Møller-Mærsk får fortsat lidt medvind af torsdagens meddelelse om opkøbet af det tyske containerrederi Hamburg Süd.

ARKIVFOTO 2015 af Mærsk containere Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig stiger fragtraterne på containerfragt fra Shanghai til en stribe destinationer verden over for første gang i fire uger - og alt i alt giver det et lille skub til både A- og B-aktien i det lyseblå konglomerat, der stiger med henholdsvis 0,3 pct. til 9470 kr. og 0,2 pct. til 9950 kr. fredag middag.

Men ellers er markedet præget af en mere tilbageholdende stemning, hvor de fleste af eliteaktierne i C20 Cap ligger med fald. Samlet falder indekset med 0,3 pct. til 957,28.

»Både herhjemme og ude i Europa ligger markederne lidt underdrejede op til de vigtige jobdata fra USA i eftermiddag. Jeg vil ikke sige, at markedet er præget af stor nervøsitet - men der er lidt profithjemtagning«, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

»Med hensyn til Mærsk ved vi jo endnu ikke, hvad betalingen for Hamburg Süd har været, eller hvilke synergier Maersk Line regner med. Samlet ser vi det som et interessant opkøb - men markedet famler lidt, fordi vi ikke kender detaljerne endnu,« siger Mads Zink.

UDSALG I NOVO

Med blandt de aktier, der ligger er plus, er Novo Nordisk, hvis aktie har været gennem et veritabelt stormvejr på grund blandt andet på prispres i USA - og aktiekursen er siden 1. august faldet med næsten 38 pct.

»Udlandet har solgt netto ud af Novo-aktier i 82 ud af 83 dage siden 1. august. Også på de dage, hvor der har været gode nyheder. Og det sker også i dag,« siger Danske Banks chefhandler.

Novo stiger fredag middag med 0,2 pct. til 236,40 kr.

I bunden af indekset ligger en række selskaber, som den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har nedjusteret - nemlig Novozymes, Chr. Hansen og Carlsberg.

Goldman Sachs har således skåret en luns af sit kursmål for Novozymes og sigter nu efter 231 kr. mod tidligere 278 kr. Anbefalingen er stadig "neutral", fremgår det af Bloomberg News.

For Carlsberg har Goldman Sachs gentaget anbefalingen "sælg" - nu med et kursmål på 515 kr. mod tidligere 536 kr.

Endelig har Chr. Hansen fået skåret kursmålet til 411 kr. fra 452 kr., mens anbefalingen fortsat er "neutral".

Novozymes har udbygget sin position som bundprop og falder med 2,2 pct. til 230,10 kr., mens andre aktier har overgået Chr. Hansen og Carlsberg og trukket dem længere væk fra bunden. Faldet er dog udbygget siden morgenstunden - og Chr. Hansen ligger ved middagstid med fald på 0,9 pct. til 382,50 kr., mens Carlsberg er 0,5 pct. nede i 577 kr.

TDC TIL SYN

TDC startede dagen med at stige - men har siden skiftet det positive fortegn ud med et minus. Aktien falder med 0,3 pct. til 33,16 kr. Nordea har haft aktien til eftersyn og sænket kursmålet til 34,50 kr. fra 40 kr. Derimod har Danske Bank løftet sin anbefaling af TDC til "køb" fra "hold", og det gør tilsyneladende indtryk.

TDC faldt 6,8 pct. torsdag, da det kom frem, at et potentielt købstilbud på teleselskabet tilsyneladende har lidt skibbrud.

»Vi ser dog fortsat en pæn "upside" i aktien,« påpeger Mads Zink.