Aktier: Mærsk i front på opkøb og Opec i svagt positivt C20

Foto: BRENDAN MCDERMID. Arkivfoto: New York Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

Det danske aktiemarked ligger svagt positivt torsdag middag med Mærsk-aktierne helt i front dels på en højere oliepris efter Opec-landene indgik aftale om nedskæring af olieproduktionen fra 1. januar og dels på grund af opkøbet af konkurrenten Hamburg Süd.

C20 Cap-indekset stiger samlet med 0,2 pct. til indeks 970,68, mens Mærsk-aktierne brager i vejret med mere end 4 pct.

Oliekartellet Opec blev onsdag eftermiddag enig om en reduktion af olieproduktionen, og siden tirsdag er prisen på futures på Nordsøolie steget fra 47,32 dollar tønden til 52,12 dollar per tønde. Alene onsdag steg prisen knap 10 pct. Torsdag er stigningen dog begrænset til under 1 pct.

OPKØB STYRKER MÆRSK

Vigtigere for den positive stemning, der præger aktien, er dog nok opkøbet af den tyske konkurrent Hamburg Süd, der er specielt stærk på ruter til Sydamerika.

- Der er ingen tvivl om, at opkøbet styrker Maersk Line. Det er ligeledes et vigtigt signal at sende om, at man er med i konsolideringsbølgen, hvor det på containermarkedet peger mod færre og større aktører, siger analytiker Morten Imsgard i Sydbank til Ritzau Finans.

Prisen er ukendt, men anslås af Sydbank-analytikeren til 2-4 mia. dollar. Jyske ligger på linje og analytiker Frans Høyer anslår en pris på cirka 3 mia. dollar.

Med købet øger A.P. Møller-Mærsks containerrederi, Maersk Line, sin markedsandel målt på den globale kapacitet til omkring 18,6 pct. fra tidligere 15,7 pct., oplyser selskabet i en meddelelse.

Maersk Lines kapacitet vil efter opkøbet udgøre omkring 3,8 mio. tyvefodscontainere, teu, mod i dag omkring 3,1 mio. teu. Den gennemsnitlige alder på den sammenlagte flåde på mere end 700 skibe falder samtidig til 8,7 år fra 9,2 år.

Mærsk B stiger 4,9 pct. til 9770 kr.

Mærsk, der holder kapitalmarkedsdag 13. december, har også fået indledt dækning af aktien af Exane BNP Paribas, der giver koncernen anbefalingen "outperform" og sætter kursmålet til 12.300 kr. Også analysehuset Drewry har været inde og justere på anbefalingen, der nu lyder "attraktiv" mod tidligere "ikke-attraktiv".

COLOPLAST OGSÅ PÅ OPKØB

Også Coloplast har været på opkøb. Medicoselskabet har købt amerikanske Comfort Medical for 1,1 mia. kr. Købet vil, når det gennemføres, resultere i en lille justering af medicoselskabets forventninger til 2016/17. Det drejer sig om forventningerne til salgsvæksten i danske kroner, som vil blive 1-2 pct.point højere end de 5-6 pct., som Coloplast stillede i udsigt i forbindelse med årsregnskabet fra den 2. november.

- Det strategiske fit er godt. Det, der er Coloplasts problem i USA, er netop at få produkterne ud til slutbrugerne. Det er det, man har kæmpet med, og en af måderne er netop at købe en distributør, siger Michael Friis Jørgensen, der er chefanalytiker i Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Medico-aktien løftes 0,6 pct. til 448,50 kr.

NKT har til Berlingske Business oplyst, at støvsugerkoncernen Nilfisk, der skal spaltes fra NKT, næsten med sikkerhed kommer på børsen i første halvdel af 2017.

NKT's bestyrelsesformand tror ikke længere på, at et salg af Nilfisk til kapitalfonde vil være mere fordelagtigt end en børsnotering.

NKT stiger 0,02 pct. til 478,10 kr.

ANALYTIKERNE HAR HAFT TRAVLT

Vestas har fået skåret 60 kr. af sit langsigtede kursmål af finanshuset Goldman Sachs. Det lyder nu på 620 kr. - anbefalingen er fortsat "køb", viser data fra Bloomberg News. Vindmølleaktien stiger med 0,2 pct. til 463,20 kr.

Det franske finanshus Exane BNP Paribas har indledt dækning af transport- og logistikkoncernen DSV, som får tildelt anbefalingen "outperform" og et kursmål på 361 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News. DSV-aktien falder 0,4 pct. til 314,50 kr.

William Demant får af HSBC løftet anbefalingen til "hold" fra "reducer". Kursmålet sænkes dog til 116 kr. fra 118 kr. ifølge Bloomberg News. WDH-aktien falder med 0,6 pct. til 118,10 kr.

Novozymes falder 0,4 pct. til 236,80 kr. efter at have fået en storaktionær mindre. Den skotske kapital- og pensionsforvalter Baillie Gifford & Co. har reduceret sin beholdning af B-aktier i Novozymes til 4,92 pct. af aktiekapitalen og 1,92 pct. af stemmerne.

Uden for C20 har Columbus oplyst, at selskabet har købt britiske Cambridge Online Systems, som er en it-services- og cloud-virksomhed, for 25 mio. kr. på gældsfri basis. Columbus falder 0,9 pct. til 10,60 kr.

LILLE REDERI OGSÅ PÅ OPKØB

Rederiet Erria køber den resterende aktiepost af sit datterselskab Erria Container Services Ltd i Vietnam og er dermed blevet fuld ejer af det.

Helt præcist har Erria købt Saigon Shipping J/S Companys 49 pct. af Erria Container Services Ltd. og får fuldt ejerskab af selskabet, som Erria siden 2013 har ejet 51 pct. af. Købsprisen er 3,4 mio. kr. Erria Container Services omsætning har år til dato har været 33 mio. kr. og driftsresultatet på 4 mio. kr. Erria har samtidigt solgt sin ejerandel på 34,1 pct. i Saigon Shipping J/S Company Ltd. til Bao Viet Fund. Salgsprisen er 17 mio. kr., og den bogførte værdi udgør 27 mio. kr.

Selskabet venter, at resultatet for 2016 vil blive påvirket negativt med 10 mio. kr.

Erria-aktien er ikke handlet torsdag middag, men blev onsdag handlet i 8,2 kr.