Aktier: Mærsk i front i positivt C20

De positive aktievinde fra de asiatiske aktiebørser har mandag morgen forplantet sig til de europæiske markeder, herunder det danske, hvor C20 Cap-indekset efter et kvarters handel er steget med 0,4 pct. til 1032,00.

Foto: Torben Christensen. Mærsk-aktierne har lagt sig i fronten af indekset.
Læs mere
Fold sammen

Mærsk-aktierne har lagt sig i fronten af indekset med et plus til selskabets B-aktie på 1,2 pct. til 10.140 kr. En stigning i olieprisen er understøttende for aktien, som fredag, hvor olieprisen faldt, lå i bunden af det danske eliteindeks med et fald på 2,7 pct. Samtidig er konglomeratet i fokus på grund af den kommende strategiplan, hvor mange venter at se et større split i selskabet.

BOJ KAN STJÆLE FOKUS

Ugens store fokuspunkter er onsdagens rentemøder i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og Bank of Japan. Mens den største opmærksomhed på forhånd er rettet med Fed, så peger senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen på, at Bank of Japan potentielt kan komme til at stjæle noget af rampelyset.

»Jeg tror, vi glemmer lidt, at det faktisk godt kan påvirke markedet, hvis Bank of Japan siger, at de vælger at fokusere mere på den lange ende af rentekurven,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Det kan ske ved, at Bank of Japan med sine kvantitative opkøb af obligationer afstår fra at købe op i den lange ende af rentekurven. Det vil give en stejlere rentekurve med relativt mere attraktive afkast, når man investerer i længereløbende papirer end i de korte papirer.

»Så vil du se rentekurver presse op i resten af verden også, hvilket vil være godt for banker og forsikringsselskaber. Det kan godt give lidt udsving på aktiemarkeder og er sådan en lidt glemt ting, som folk ikke rigtigt holder øje med. Derfor vil vi have fokus på det i løbet af ugen,« siger Lars Skovgaard Andersen.

NOVO TIL EFTERSYN

Selskabsspecifikt er der ikke meget nyt mandag morgen. Novo Nordisk har dog været til eftersyn hos Nordea, der skærer kursmålet til 340 kr. fra 360 kr. Anbefalingen er fortsat "hold".

Novo-aktien har startet ugen med en stigning på 0,6 pct. til 309,30 kr. Fredag steg den 1 pct. efter stærke data for GLP-1-analogen Semaglutid i forhold til blandt andet reduktion af hjerte-kar-risici.

Lundbeck, der stiger 0,9 pct. til 265,70 kr., træder mandag ind i rampelyset som del af det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. Ud over eksponeringen venter Lundbeck ikke nogen nævneværdig effekt, lød det da indlemmelsen blev annonceret i august.

Også Dong Energy, der falder 0,1 pct. til 268,70 kr., blev for nylig en del af indekset.