Aktier: Mærsk i fokus i rolig start

Fredag tegner til at blive en forholdsvis rolig dag på kontoret for de danske investorer - i hvert fald fra morgenstunden. På selskabsfronten er der fokus på A.P. Møller-Mærsk.

Alle nyheder fra Grækenland omkring folkestemningen inden søndagens afstemning om, hvorvidt grækerne skal sige ja eller nej til reformkrav fra landets kreditorer i bytte for mere økonomisk hjælp, vil dog blive målt og vejet nøje på markederne.

Umiddelbart er Grækenland delt på midten i spørgsmålet om ja eller nej, skriver Bloomberg News. En meningsmåling viser ifølge nyhedsbureauet, at 43 pct. af grækerne har tænkt sig at stemme nej, mens 42,5 pct. hælder til ja. 14,5 pct. er fortsat uafklarede.


I USA faldt aktierne marginalt efter dansk lukketid torsdag, men der var tale om absolut begrænsede udsving, og dermed tyder meget på, at også de europæiske, og herunder danske, aktiehandlere vil træde vande fra begyndelsen fredag.

- USA holder lukket fredag, så forvent en afventende stemning på de øvrige markeder frem mod søndagens afstemning, skriver Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg hos Carnegie, i en kommentar.

Skæver man til handlen med futures for det tyske DAX-indeks, indikerer også den en rolig start. DAX-futures stiger med 0,1 pct. omkring 50 minutter før åbningen herhjemme.


På selskabssiden vil der fortsat være fokus til ingrediensproducenten Chr. Hansen, der har været flyvende de seneste to børsdage, efter at positive regnskabstal for tredje kvartal 2014/15 onsdag morgen og en tilhørende opjustering af forventningerne sendte køberne i kø.

Siden regnskabet onsdag morgen er Chr. Hansen-aktien steget med 9,6 pct., og både onsdag og torsdag sluttede aktien øverst i C20 Cap-indekset, der samlet set noterede sig et fald på små 0,2 pct. til 990,79 torsdag.

Vestas sluttede andet kvartal af med pomp og pragt på ordrefronten, og det har vakt interesse både på aktiemarkedet og blandt analytikerne. Amerikanske Goldman Sachs har eksempelvis løftet sit kursmål for Vestas til 460 kr. fra 430 kr., mens anbefalingen er fastholdt i positivt terræn på "køb".

Torsdag sluttede Vestas-aktien med et fald på 0,6 pct. til 345,50 kr.

A.P. Møller-Mærsk sejlede lige netop en stigning hjem torsdag, hvor B-aktien steg med 0,1 pct. til 11.870 kr. Stigningen kom dog også efter to dage, hvor Mærsk-aktierne var agterlanterne i C20-regi, men en positiv nyhed fra Norge, hvor Maersk Oil ser ud til at få en større bid af oliefeltet Johan Sverdrup, var nok til et mindre comeback.

Fredag er der dog atter fokus på de containerfragtrater, der gennem længere tid har presset Maersk Line og de øvrige rederier. I sidste uge var der genrejsning til raterne, der ellers har befundet sig på historisk lave niveauer gennem lang tid.

Fragtraterne på de tunge ruter mellem Asien og Europa steg med 343 dollar per tyvefodscontainer (teu) til 548 dollar per teu, og det var også med til at trække det samlede rateindeks fra Shanghai Shipping Exchange, det såkaldte SCFI, i vejret.

Fremgangen var trukket af, at en stribe af de største containerrederier i verden, herunder også Maersk Line, havde annonceret ratestigninger med effekt fra den 1. juli. Derfor bliver fredagens opgørelse over denne uges udvikling i raterne interessant, fordi det er en god indikation på, hvor stor en del af ratestigningerne, der hænger ved.


/ritzau/FINANS