Aktier/: Mærsk i fokus i nervøst aktiemarked

Der bliver nok for investorerne at tage bestik af onsdag på det danske aktiemarked, hvor tre C20-selskaber har valgt at kommer med regnskabstal inden fondsbørsens åbning. A.P. Møller-Mærsk, DSV og Carlsberg er alle kommet med regnskaber for fjerde kvartal 2015, og blandt sidepapirerne kom der nye tal fra Lundbeck og senere fra Spar Nord.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag faldt C20 Cap med et fald for syvende dag i streg - på dagen lød faldet på 2,4 pct. til 883,49. Og det er første gang siden 19. februar sidste år, at indekset er under 900-niveauet. Tirsdag var det kun regnskabsaktuelle Vestas, der lukkede i grønt i indekset med en stigning på 7,5 pct. til 410,10 kr.

- Den overordnede stemning er stadig domineret af frygt for en global recession, men det er betryggende at se, at investorerne trods alt besindende sig tirsdag og stadig kan se gennem tågen af risikoaversion og belønne stærke regnskaber, siger Tine Choi, der er seniorstrateg i Nordea.

- Det kombineret med, at USA efter at være startet med fald, trak opad og endte stort set uforandret, bekræfter os også i, at risikoen går i begge retninger, og vi anbefaler derfor, at man har is i maven. Sælger man ud nu og tager tabene, så risikerer man at gå glip af en vending, som kan komme når som helst. Det eneste man er sikker på er, at man har mindre til at indhente det tabte med, skriver hun i en kommentar til udviklingen onsdag på de finansielle markeder, påpeger Tine Choi.

Onsdag morgen ligger det meste af Asien i rødt , de amerikanske aktiefutures ligger i små minusser, mens den tyske DAX-futures ligger til en stigning på 0,4 pct.

MÆRSK LAVER MIA.-NEDSKRIVNING

Som ventet havde A.P. Møller-Mærsk et forfærdeligt 2015. Regnskabet for året viser tydeligt, at konglomeratet har været udfordret både af den lave oliepris samt de pressede fragtrater.

På oliedelen betyder det en nedskrivning på Maersk Oil med 2,6 mia. dollar. Og bundlinjen led under det. A.P. Møller-Mærsk fik sidste år et overskud før minoriteter på 925 mio. dollar sidste år mod ventet 3662 mio. dollar blandt analytikerne. Året før blev nettoresultatet før minoriteter 5195 mio. dollar.

Konglomeratet kom ud af 2015 med et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 9074 mio. dollar mod ventet 9208 mio. dollar blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Til sammenligning landede driftsresultatet i hele 2014 på 11.919 mio. dollar.

Resultatet blev skabt på baggrund af en omsætning på 40,31 mia. dollar mod ventet 40,7 mia. dollar blandt analytikerne. I 2014 omsatte konglomeratet for 47,6 mia. dollar.

B-aktien i Mærsk faldt tirsdag med 4,7 pct. til 8165 kr.

CARLSBERG LEVEREDE SOM VENTET

Carlsberg, der faldt tirsdag med 0,2 pct. til 547,50 kr., fik et overskud på den primære drift (EBIT) før særlige poster i fjerde kvartal 2015 på 1409 mio. kr. mod ventet 1383 mio. kr. Resultaterne blev opnået på baggrund af en omsætning, der for kvartalet blev 14.656 mio.kr. mod en forventning på 14.359 mio. kr.

Sydbanks senioranalytiker Morten Imsgard siger, at Carlsberg leverer en fornuftig afslutning på 2015, men forventningerne til 2016 er måske en smule lavere end forventet.

- Overordnet set så lukker Carlsberg 2015 nogenlunde på linje med, hvad jeg havde ventet. De er en spids bedre på salget, og en smule bedre på bundlinjen som følge af lidt lavere særlige poster, end jeg havde regnet med. Indtjeningsmæssigt var mine forventninger måske i den positive ende, så det ser ud som om det overrasker markedet, at de leverer en god afslutning, siger Morten Imsgard, senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Senioranalytikeren beskriver 2016-forventningerne som en smule lavere end ventet, men konstaterer i samme åndedrag, at han måske selv har hørt til i den mere optimistiske del af markedet.

- Meldingerne er lidt under ventet. Jeg havde regnet med en midt-encifret organisk vækst i driftsindtjeningen, og de siger selv lav encifret organisk vækst, hvilket er en spids under. Til gengæld er de positive forbedringer af deres pengestrømme vigtige i denne periode, siger Morten Imsgard.

Carlsberg venter i 2016 at levere en lav encifret organisk vækst i sin driftsindtjening, fremgår det af årsregnskabet for 2015.

DSV SKUFFER

DSV, der faldt med 1,8 pct. til 230,70 kr. tirsdag, kunne ikke helt følge med markedets forventninger i fjerde kvartal 2015. DSV opnåede i månederne oktober, november og december et driftsoverskud før særlige poster på 749 mio. kr., hvilket var lavere end de 765 mio. kr., som analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde ventet.

Resultatet kom i mål på baggrund af en omsætning, der i kvartalet landede på 12.606 mio. kr. mod de ventede 13.088 mio. kr. blandt analytikerne og 12.539 mio. kr. i samme periode året før.

FORTSAT FOKUS PÅ VESTAS

Der kan fortsat komme fokus på Vestas, der offentliggjorde regnskab for fjerde kvartal tirsdag. Alm. Brand Markets mener, at selskabets forventningerne til 2016 peger mod et kanonår for selskabet. Banken sænker dog kursmålet til 500 kr. fra 530, da svage aktiemarkeder har sænket multiplerne - nøgletallene.

- Vestas vinder markedsandele, serviceforretningen vokser, og marginen ligger fortsat et stykke fra, hvad der har været opnåeligt i sektoren tidligere. Vi anerkender, at året vil starte lidt svagt ud (ordremæssigt samt første kvartals resultater), men det er velguidet og bør ikke holde aktien tilbage, skriver Alm. Brand Markets i en analyse.

Alm. Brand holder fast i anbefalingen "køb", mens Macquarie onsdag morgen har hævet anbefalingen af Vestas-aktien til "neutral" fra "underperform".

LUNDBECK VENTER FREMGANG I 2016

Udenfor eliteindekset er Lundbeck også med på regnskabsbølgen, der strømmer ind over fondsbørsen inden åbning. Medicinalselskabet fik et kæmpe driftsunderskud på 6,8 mia. kr. i 2015. Men i år venter selskabet, at driftsresultatet, EBIT, lander i niveauet 1,0-1,2 mia. kr. baseret på en omsætning, der ventes at udgøre 13,8-14,2 mia. kr. Det fremgår af årsregnskabet. Forventningerne ligger over analytikernes estimater for indtjeningen.

Lundbeck faldt med 1,7 pct. tirsdag til 206,90 kr.

Spar Nord er også regnskabsaktuel og venter for 2015 en basisindtjening i niveauet 1,5 mia. kr., mens nedskrivningerne ventes at ligge på 300-350 mio. kr. Aktien i Spar Nord droppede tirsdag med 2,8 pct. til 49,10 kr.

Når regnskabstallene er blevet fordøjet til morgenkaffen, kan markedet desuden se frem mod, at chefen den amerikanske centralbank, Janet Yellen, taler for Kongressen i USA onsdag eftermiddag. Her vil man holde øje med, hvad hun siger om eventuelle renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i løbet af 2016.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk