Aktier: Mærsk i comeback - er steget 10 pct. på en uge

Foto: PR.
Læs mere
Fold sammen

Vestas og A.P. Møller-Mærsk trækker det største læs torsdag middag, hvor det danske aktiemarked ligger ganske godt til.

C20 Cap-indekset stiger for tredje børsdag i træk - denne gang med 0,6 pct. til 1125,24 - og nyder igen godt af, at Mærsk er inde i en god periode.

Rederiaktien stiger 2,3 pct. til 11.150 kr. og er samlet steget med lige over 1000 kr., eller næsten 10 pct., i løbet af en uge. Fremgangen kommer efter en periode, hvor Mærsk har været i modvind.

»Det var som om, at vi fik et stemningsskifte i fredags, hvor vi fik nyt om en stabilisering af raterne (på Asien-Europa, red.). Det var med til at udløse noget købsinteresse,« siger senioraktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Mærsk-aktien er desuden genstand for en artikel i Børsen. Efter år med faldende toplinje og prispres er selskabet skåret til, og selskabet er nu inde i en fase, hvor der skal sættes turbo på virksomheden, vurderer topchef Søren Skou over for avisen.

Han varsler, at Mærsk er et vækstfirma senest i 2023.

Vestas, der også har haft det svært på aktiemarkedet igennem en periode, gør en god figur torsdag og stiger 2,6 pct. til 402,10 kr.

»Jeg har ikke noget svar på, hvorfor aktien stiger så meget lige i dag. Men vi har jo haft en meget urolig periode de seneste dage, efter at vi ramte bunden forleden,« siger Martin Munk.

Mandag faldt Vestas-aktien således med 1,5 pct. til 360,80 kr. Det var blot 3,40 kr. fra indeværende års bundniveau og hele 271,70 kr. fra topniveauet i samme periode.

»Siden har stemningen været lidt mere positiv omkring aktien,« påpeger Martin Munk med henvisning til tirsdagens kursstigning på hele 8,7 pct.

MILEPÆL TIL GENMAB

Nyt er der til gengæld fra Genmab torsdag. Selskabet har rundet endnu en milepæl med kræftmidlet Darzalex, hvilket udløser en gevinst på omkring 125 mio. kr. fra partneren Janssen. Genmab stiger torsdag middag med 1,1 pct. til 1213 kr.

Der er også fremgang i TDC, der følger i hælene på en positiv stemning om telesektoren i hele Europa. TDC stiger 1,2 pct. til 38,08 kr.

PRES PÅ AKTIEDARLINGS

I bunden af C20 Cap falder DSV og GN Group med henholdsvis 1,1 pct. og 0,9 pct. til 472,80 kr. og 197,30 kr. Begge aktier er dog fortsat i top fem på listen over C20-selskaber, der har givet størst afkast i år. DSV topper endda listen med et afkast inklusive udbytte på 51,2 pct. GN er femmer med et afkast på 35,9 pct.

I denne uge har et par af årets øvrige vindere - Novozymes og Lundbeck - også været under pres.

»Det er som om, at nogle af de danske darlings har været under udenlandsk salgspres. Og der har ikke rigtigt været nogen til at absorbere aktierne, da mange i forvejen er pænt eksponeret i de koder,« vurderer Martin Munk.

Blandt sidepapirerne er der kurstæsk til Atlantic Petroleum. Aktien dykker 7 pct. til 8 kr., efter at selskabet har leveret et stort underskud i tredje kvartal, som sender dets egenkapital ud i et endnu mere negativt terræn.

Minus 90,2 mio. kr. er egenkapitalen opgjort til.

COLUMBUS PÅ OPKØB

En større virksomhedshandel har ved middagstid løftet Columbus, der ligger 1,5 pct. højere i 13,40 kr. Columbus har fremsat et betinget købstilbud på 100 pct. af aktierne i den svenske it-servicevirksomhed iStone, som betegnes som en førende leverandør af forretningsapplikationer og e-commerce-løsninger.

Købsprisen for de første 51 pct. af aktierne er aftalt til 230 mio. svenske kr., mens de resterende 49 pct. købes successivt i årene 2018, 2019 og 2020 til en gennemsnitlig EBITDA-multipel på 11.

»På basis af den foreløbige forretningsplan forventes prisen for de resterende 49 pct. at blive i niveauet 200-340 mio. svenske kr., blandt andet afhængig af hvor hurtigt synergierne kan opnås,« skriver Columbus i en meddelelse.