Aktier: Mærsk holdt kursen i ellers uroligt marked

Det, der startede som en fest i onsdagens danske aktiehandel, endte i stedet som en fuser, hvor kun en håndfuld af de største selskaber lukkede dagen i plus.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Samlet lukkede det ledende C20 Cap-indeks i 1007,44 efter et fald på 0,02 pct. Fra morgenstunden lagde indekset ellers fra land med en stigning på 1,3 pct., hvor størstedelen af eliteaktierne nød godt af den genfundne optimisme i markedet.

Men ud på eftermiddagen vendte det danske marked, uden at der kunne findes nogen væsentlig forklaring til stemningsskiftet, vurderer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

- Jeg har ikke set nogen årsager til, hvorfor det skulle falde så meget tilbage, siger han til Ritzau Finans og bemærker, at nogle af de europæiske aktiemarkeder stadig lå i plus ved dansk lukketid.

- Jeg tror, det er mere tilfældigt, at der er nogle enkelte danske aktier, som sætter sig lidt. Det er nogle af de større danske aktier, som ligger i minus i dag og er med til at trække det generelle danske marked ned, fortsætter Mads Zink.

MÆRSK PÅ VEJ OP

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk havde en god dag, efter at den faldende oliepris ellers har lagt pres det lyseblå konglomerat over en længere periode. Onsdag var der atter tale om prisfald for den sorte råvare, men på trods af det steg Mærsk målt på B-aktien 3,0 pct. til 9240 kr.

- Mærsk rammes på mange fronter, men prissætningen er så lav, at flere formentlig kan se en god mulighed i at købe op i aktien. Vi vurderer, at når vi kommer over på den anden side og ser en bedring på nogle af de parametre, som påvirker Mærsk, så kan den hurtigt stige, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver hos Nordea, til Ritzau Finans.

GOD DAG TIL BANKER

Ude i resten af Europa var der desuden flere bankaktier, som onsdag havde en god dag.

- Der er stadig en tendens med, at det er banker og finansielle selskaber, der performer bedst i Europa. Det er også det mønster, vi ser her i Nordeuropa, hvor mange banker ligger godt, bemærker Danske Banks chefhandler.

Herhjemme steg Jyske Bank og Nordea henholdsvis 3,5 pct. til 309 kr. og 1,7 pct. til 70,15 kr. Danske Bank løftede sig samtidig 0,1 pct. til 190,40 kr.

Blandt de andre eliteaktier præsenterede servicekoncernen ISS sit regnskab for fjerde kvartal af sidste år, der generelt viste sig at være bedre end ventet blandt analytikere i markedet.

Selskabet nød fra markedsåbningen godt af sit forslag om at udlodde et højere end ventet udbytte samt forventningerne om fortsat fremgang i indeværende år på trods af modvind fra den økonomiske udvikling generelt.

Men en indledende stigning på 2,1 pct. for ISS vendte dog på hovedet i løbet af dagen, og serviceselskabets aktie lukkede 3,5 pct. lavere i 234 kr. på en sidsteplads i C20.

DAGEN DERPÅ FOR WDH

Efter tirsdagens årsregnskab fra William Demant Holding havde flere finanshuse kigget nærmere på høreapparatproducenten, som onsdag endte 0,3 pct. lavere i 603 kr.

Blandt andet valgte Commerzbank at hæve sit kursmål for William Demant Holding til 730 kr. fra 700 kr., mens anbefalingen fortsat er "køb". Desuden justerede Alm. Brand Markets sin anbefaling, så den hedder nu "neutral" mod tidligere "salg".

Uden for eliteindekset endte Royal Unibrew 1,9 pct. højere i 286 kr., efter at landets næststørste bryggeri kom ud af 2015 med en øget bundlinje. I 2016 forventer selskabet fortsat vækst, lyder det fra ledelsen.

NORDEN PÅ TO BEN

Årsregnskab var der også fra Alm. Brand, der lukkede 0,7 pct. højere i 43,30 kr. Regnskabet viste, at forsikringskoncernen i 2015 landede et overskud før skat på 652 mio. kr. og samtidig udlodder samlet 920 mio. kr. via et tilbagekøbsprogram og et samlet udbytte på 3 kr. per aktie.

Også rederiet Norden var på banen med tal fra 2015. De understregede, at selskabets forretning står på to ben, hvor det ene vakler, mens det andet er solidt plantet i jorden. Hvor tørlastdivisionen således er presset af et historisk ringe marked, leverede Norden et rekordresultat i tankdivisionen. Selskabets aktie endte 0,8 pct. højere i 102,80 kr.