Aktier: Mærsk holder sig oven vande i rødt C20 Cap

Læs mere
Fold sammen

Der kom ingen afklaring på den græske gæld ved EU-topmødet i Bruxelles torsdag, og det lader til at sætte sit præg på fredagens aktiemarked herhjemme, hvor der er fald over det meste af linjen i C20 Cap-indekset. Kun Mærsk-aktierne styrer fri.

Ved 11.30-tiden falder det danske eliteindeks 0,8 pct. til 991,47, hvilket følger tendensen rundt i Europa, hvor der er røde indeks over det meste af kontinentet.

Selvom det torsdag ikke lykkedes at nå en aftale mellem Grækenland og de internationale kreditorer, så er der stadig mulighed for at lande en aftale. Det sker dog formentlig ikke allerede fredag, selvom EU-topmødet i Bruxelles fortsætter.

Lørdag gør eurozonens finansministre således et nyt forsøg om at nå til enighed med den græske delegation, hvilket således vil være det femte krisemøde i denne uge. Der er dog langt fra nogen garanti for en aftale.

- Forhandlingerne forsætter i weekenden og kan sagtens ende med at trække ind i næste uge. Derefter kommer al balladen, når Tsipras vender hjem til grækerne med en aftale, der trods indrømmelser fra kreditorerne, vil ligne moderen til alle politiske løftebrud i historien, siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, i en kommentar.

Blandt selskaberne i det pæne selskab er det kun Mærsk-aktierne, der ligger i plus. Det sker, efter at raterne på containershipping ud af Kina for første gang i flere uger har taget et stort hop, viser SCFi-indekset, der sammensættes af 15 ruter ud af Shanghai.

Indekset steg i denne uge 15,1 pct. til 640,64 point og tager dermed det største procentmæssige skridt opad siden december. Før det havde indekset sat bundrekorder fem uger i træk. Samtidig stiger raterne på den vigtige Asien-Europa-rute med hele 548 dollar, svarende til en stigning på 167 pct. over ugen.

Stigende rater er positivt for A.P. Møller-Mærsks containerben, Maersk Line, og det er muligvis med til at løfte Mærsk A-aktien, der stiger 0,6 pct. til 12.080 kr. B-aktien ligger 0,5 pct. højere i 12.490 kr.

Der er også fokus på Vestas, der sent torsdag og tidligt fredag har kunnet annonceret to ordrer på sammenlagt 216 megawatt (MW). De 150 MW skal leveres til EDF Renewable Energy til projektet Salt Fork i Texas, USA. Den anden ordre er på 66 MW til Galawhistle-projektet i Skotland, hvor kunden er Infinis Energy.

Trods den pæne tilgang til ordrebogen falder Vestas-aktien 0,7 pct. til 333,30 kr.

Fald er der også i Novo Nordisk-aktien, der dykker 1,6 pct. til 371,20 kr., efter at den amerikanske storbank HSBC har indledt dækning af aktien med en negativ anbefaling i form af "reducer". Faldet er nok til at placere medicinalaktien i bunden af C20 Cap.

Blandt selskaberne uden for C20 Cap-indekset er der medvind til softwareproducenten Simcorp, der har fået en kontrakt hos et af Storbritanniens største og ældste investeringshuse. Simcorp-aktien stiger 1,2 pct. til 258 kr.