Aktier: Mærsk holder sig oppe i faldende marked

Der er fald til langt størstedelen af de danske eliteaktier ved middagstid i tirsdagens handel, hvor aktierne i A.P. Møller-Mærsk er nogle af de få, som formår at hive sig op i grønt terræn.

Foto: JEON HEON-KYUN

Ved 11.30-tiden ligger C20 Cap-indekset 0,5 pct. lavere i indeks 1008,06, og dermed er mandagens indeksstigning på 0,4 pct. godt på vej til at blive visket af tavlen.

Mandagens positive stemning skyldtes især en gevaldig stigning til oliepriserne, som var afledt af, at Rusland tilsyneladende er villig til at fastfryse eller sågar reducere sin olieproduktion.

- I går var lidt en oliedrevet dag. Jeg tror også, der generelt er meget fokus på olien lige nu, og på den mulige aftale der er på vej i Opec. Det er nok noget af det, der er mest fokus på i den her uge, vurderer chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA.

NY STIGNING TIL MÆRSK

Herhjemme nød aktierne hos A.P. Møller-Mærsk mandag godt af de stigende oliepriser, og tirsdag fortsætter den positive stemning om det olieeksponerede konglomerat, hvis B-aktie stiger 0,1 pct. til 9715 kr.

I toppen af eliteindekset ligger Pandora med en stigning på 0,7 pct. til 787,50 kr., uden at der har været nyt fra smykkeselskabet i løbet af tirsdagen.

Omvendt er der fald til eksempelvis Vestas, der ligger nederst i eliteindekset med et fald på 2,1 pct. til 539,50 kr. Vindmølleproducenten er udfordret af et styrtdyk i prisen på solceller. Det indrømmer Vestas' topchef, Anders Runevad, der ifølge Berlingske Business anser solcellerne som vindmøllernes største konkurrent.

NORDEA FALDER LIGESOM KOLLEGER

I bunden af C20 Cap-indekset ligger også Nordea med et fald på 2,0 pct. til 68,10 kr.

Tirsdag har der ikke været nyheder fremme om den skandinaviske storbank, men den europæiske banksektor har generelt en svær dag, hvis der bliver kigget til det paneuropæiske Stoxx 600-indeks, hvor bankaktierne samlet set er de mest faldende på sektorniveau.

I samme sektor er der fokus på Danske Bank, som ifølge Finans har tilbudt frivillige fratrædelser til en lang række ansatte. Aktien er ikke påvirket synderligt og falder 0,3 pct. til 196,50 kr.

TRYG FALDER EFTER REGNSKAB

Uden for eliteindekset er Tryg kommet med regnskab for tredje kvartal, og selv om det overordnet var bedre end ventet af analytikerne på både drift og investeringer, så falder forsikringsselskabets aktie med 1,0 pct. til 138,70 kr.

- Det er svært sådan rigtigt at sætte fingeren på noget. Man har faktisk fremgang på to ud af fire områder, mens et ligger uændret, siger analytiker Ricky S. Rasmussen med henvisning til de fire forretningsområder under posten combined ratio - der er et udtryk for forholdet mellem erstatninger og omkostninger i forhold til præmieindtægterne.

Det eneste forretningsområde under combined ratio, der er gået lidt den forkerte vej, er inden for industri.

- Tryg har mulighed for at udbetale næsten 5 pct. i dividende, og derudover kommer der et massivt aktietilbagekøb i hvert af de kommende tre år og sikkert også længere, påpeger han videre.

Tryg kunne i kvartalet notere en samlet combined ratio på 83,7. Nykredits analytiker havde estimeret en combined ratio på 83,8, mens det samlede analytikerkorps ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates havde ventet 84,4.