Aktier: Mærsk, GN og banker kan komme i fokus

Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga. Arkivfoto. Mærsk, GN og banker kan komme i fokus. (Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas/FRIT/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

AP. Møller-Mærsk kan komme i fokus fra åbningen tirsdag, efter skriverier i Berlingske Tidende om, at selskabet har inviteret en række banker til at give deres bud på, hvordan en børsnotering af selskabet oliedivision, Maersk Oil, kan finde sted.

De asiatiske børser viser tirsdag morgen en blandet udvikling, mens den tyske DAX-future peger ned med 0,2 pct., hvilket umiddelbart kunne tyde på, at markederne i Europa overordnet set kommer til at åbne med et marginalt fald. Herhjemme endte C20 Cap-indekset mandag marginale 0,01 pct. højere i 1168,39.

TEKNOLOGI I FOKUS

På markedet kan der de kommende dage komme ekstra opmærksomhed om det amerikanske teknologiaktier - og en mulig påvirkning af den sektor også på andre markeder - op til kvartalsskiftet.

Senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank peger i den forbindelse på trenden med, at folk i øjeblikket sælger aktivt styrede fonde og køber passivt styrede.

»Den trend fortsætter, og det, som vi holder lidt øje med, er, om teknologiaktierne kan blive fanget af, at de aktivt styrede fonde ligger meget langt i teknologi,« siger Lars Skovgaard Andersen til Ritzau Finans og henviser til, at de aktivt styrede fonde har investeret store summer i den sektor.

Og når folk forlader aktivt styrede fonde, så skal fondens bestyrere ud at sælge bagvedliggende aktiver tilsvarende, og det er det, som kan give et pres på teknologi frem mod kvartalsskiftet, hvor tilpasningerne skal være sket.

»Vi så det igen i går, at teknologi falder lidt, og det er et mønster, vi godt kan komme til at se frem mod udløbet af måneden«.

MERE RO OM ITALIENSKE BANKER

Mere specifikt i forhold til Europa er det føljetonen om de italienske banker, der får opmærksomhed. I weekenden kom det frem, at den italienske regering har fået godkendt statsstøtte til de to kriseramte banker, Banca Popolare di Vicenza og Veneto Banca af EU-Kommissionen. Samtidig skal de sunde dele af bankerne sælges til Intesa Sanpaolo.

»Det er et pænt stort skridt mod at fjerne en usikkerhed, der er i Europa. Vi tror på, at flow kan gå mod Europa, hvor vi også har nogle gode yields (direkte afkast, red),« siger Lars Skovgaard Andersen.

En tredje historie, som han finder interessant, er mandagens nyhed om, at hedgefonden Third Point har købt aktier i den schweiziske fødevaregigant Nestlé for den nette sum af 23 mia. kr., og i den forbindelse kommer med en række opfordringer til forbedringer.

STABILT FORBRUG-SEKTOR I FOKUS

»Hvis det er en sektor, stabilt forbrug, som skal fortsætte med at være attraktiv, så skal der ske nogen ting med den, der skal ryddes op, konsolideres og sælges fra. Det er spændende at se, om det her er startskuddet til noget, der rammer vores stabilt forbrug-sektor,« siger Lars Skovgaard Andersen

Tilbage i det selskabsspecifikke danske univers kan Mærsk som nævnt komme i fokus som følge af planerne om en udskillelse af Maersk Oil og tre andre selskaber fra hovedselskabet. Mens Maersk Oil skulle være på vej på børsen, så mangler der løsninger for Maersk Drilling, Maersk Supply Service og Maersk Tankers, skriver Berlingske.

Mærsk B steg mandag 1,9 pct. til 12.890 kr.

GN Group kan endvidere komme i fokus som følge af en artikel i Børsen, hvor af det fremgår, at bestyrelsesformand Per Wold Olsen ønsker flere opkøb til selskabets høreapparat- og headsetselskaber, og at fokus på Asien er stort i øjeblikket. I mandagens handel endte GN-aktien 0,2 pct. højere i 202,80 kr.

Nordea fik sammen med sektoren i sin helhed positiv opmærksomhed mandag, da de to tidligere nævnte italienske banker blev reddet i weekenden. Tirsdag kan banken komme i mere fokus, efter at Morgan Stanley har opjusteret kursmålet til 85,35 kr. fra tidligere 83,50 kr. Nordea-aktien indledte mandag ugen med en stigning på 0,3 pct. til 82,30 kr.