Aktier: Mærsk glider i olien og falder sammen med C20

Mens der må blive kigget langt efter snefald op til den glade juletid, er der modsat fald på det danske aktiemarked fredag ved middagstid.

Læs mere
Fold sammen

Langt de fleste af eliteaktierne i det danske C20 Cap indeks ligger således i rødt terræn og er med til at sende eliteindekset ned med 1,1 pct. til indeks 1013,28.

Det brede fald kommer efter en torsdag, hvor der modsat var fest og glade dage på den københavnske fondsbørs. Det fulgte efter den længe ventede renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Med tanke på fredagens foreløbige udvikling ser investorerne ud til at have lagt glæden ved den første amerikanske renteforhøjelse i ni år bag sig. Til gengæld træder bekymringer til råvarepriserne frem, og hvor det særligt er bekymringer rettet mod den sorte og fedtede olie, der gennem længere tid har ligget i lave niveauer.

Blandt de danske aktier, der er hårdest ramt fredag middag, finder man aktierne i A.P. Møller - Mærsk, hvis B-aktie falder 2,4 pct. til 8845 kr.

Det lyseblå konglomerat presses af lave fragtrater og de faldende oliepriser. Og det har medvirket til, at Danske Markets skærer i sin anbefaling af aktien. Aktien får nu mærkatet "hold" i stedet for det tidligere "køb". Samtidig skærer banken næsten en fjerdedel af kursmålet til 9500 kr. fra tidligere 12.500 kr.

- Vi har været overrasket over den påvirkning, som faldet i olieprisen og de negative virkninger på efterspørgslen har haft på virksomheden. De mere udfordrende udsigter betyder, at vi tager en konservativ holdning til aktien, skriver Danske Markets i en analyse.

Desuden skriver nyhedsbureauet Reuters, at prisen for at fragte en container mellem Asien og Europa faldt med 20,6 pct. i sidste uge, så den gennemsnitlige pris lød på 558 dollar per tyvefodscontainer (teu). Ugen før steg prisen med hele 156 pct. fra 275 dollar til 703 dollar per teu.

Kigger man mod finanssektoren, har Danske Bank oplyst, at den efter en gennemgang af sin goodwill har besluttet at nedskrive for 4,5 mia. kr.

Nedskrivningen omhandler bankens aktiviteter i Finland og Nordirland. Danske Bank, der falder 0,7 pct. til 180,7 kr., fastholder sine forventninger til helårsresultatet, når der ses bort fra resultateffekten af nedskrivningen.

I en anden branche er der spekulationer i markedet om, at bryggerigiganten AB Inbev vil kontakte mulige købere til ølmærkerne Peroni og Grolsch. Det skriver Reuters med henvisning til anonyme kilder tæt på begivenhederne.

Der har tidligere været spekuleret i, at Carlsberg er interesseret i Peroni. Den danske bryggeriaktie falder 0,6 pct. til 604,5 kr.

Den danske telekoncern TDC, der dykker 2,8 pct. til 33,5 kr., har fået sænket sin vurdering af det amerikanske kreditvurderingsinstitut Fitch "BBB-" fra "BBB". Dermed er TDC's rating nu lige præcis niveauet over, hvad Fitch betegner som spekulativ investering. Udsigten for vurderingen er stabil.

Den sænkede anbefaling skal blandt andet ses i lyset af TDC's opkøb af det norske tv- og bredbåndsselskab Get, der kostede telekoncernen 12,5 mia. kr. i 2014. Fitch vurderer, at betalingen af gæld kommer til at tage længere tid end hidtil forventet.

Fra vindmøllebranchen er der røget en ordre på 100 megawatt i USA i Vestas' retning. Det oplyste vindmøllemageren i en meddelelse torsdag aften.

Hverken kunde, mølletype eller geografisk placering bliver oplyst. Med ordren har Vestas frem til nu annonceret ordrer med en samlet kapacitet på 7418 megawatt i 2015.

Samtidig ser det ud til, at den amerikanske skatterabatordning til vedvarende energi, PTC, vil blive forlænget, hvilket kan skabe positiv stemning om Vestas-aktien, der dog falder 0,1 pct. til 478,5 kr. fredag middag.

Blandt sidepapirerne er der interesse om det danske biotekselskab Bavarian Nordic, som stiger 5,7 pct. til 341 kr. Firmaet har meddelt, at det har indgået en aftale med medicinalselskabet Janssen om udvikling af en HPV-vaccine.

Som led i aftalen får Bavarian Nordic en forudbetaling på 9 mio. dollar, men har alt i alt mulighed for at modtage op mod 171 mio. dollar, svarende til knap 1,2 mia. kr., og dertil kommer royaltybetalinger for fremtidigt salg.

Desuden kan Bavarian Nordics parløb med Janssen blive udbygget yderligere i de kommende år, fortæller finansdirektør i Bavarian Nordic, Ole Larsen, til Ritzau Finans.

Samarbejdsaftalen mellem de to selskaber indebærer nemlig, at Janssen stadig mangler at evaluere Bavarians vaccineteknologi, MVA-BN, over for yderligere to infektionssygdomme. Hvornår det sker, er det endnu for tidligt at udtale sig meget håndfast om, men næste år er en mulighed.

- Der kan godt ske noget i 2016, men det kan også blive i første halvdel af 2017, siger Ole Larsen og tilføjer, at der herefter kan gå noget tid med at evaluere, inden det eventuelt bliver til en endelig aftale.

Når det kommer til regnskabsmeddelelser, er denne uges sidste handelsdag tynd på området, idet der ikke kommer planlagte regnskaber. Til gengæld tygger investorerne fortsat på torsdagens skuffende halvårsregnskab fra malerbiksen Flügger, idet selskabets aktie falder 6,2 pct. til 355 kr.

I samme boldgade ligger man TK Development, der med sit regnskab torsdag leverede dundrende underskud grundet nedskrivninger. Fredag ved middagstid stiger selskabets aktie dog 8,8 pct. til 8,1 kr.

Og selv om der ikke er programsat regnskabsmeddelelser fredag, viste tv- og højtalerproducenten Bang & Olufsen torsdag, at man kan overraske markedet.

Den Struer-baserede virksomhed præsenterede nemlig en lille måneds tid før planlagt sit halvårsregnskab, der blandt andet viste en salgsfremgang.

Men efter torsdagens store kursstigning på 13 pct. går B&O-aktien modsat tilbage fredag og falder 1,8 pct. til 81 kr. Nordea har løftet kursmålet med 10 kr. til 85 kr. efter regnskabet.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk