Aktier: Mærsk går for fuld kraft frem

Der er for alvor kommet damp under A.P. Møller-Mærsks kedler mandag middag.

Foto: Asger Ladefoged.
Læs mere
Fold sammen

Det lyseblå konglomerats aktier stiger næsten ud af det blå og har overhalet Genmab som mandagens mest succesrige eliteaktie.

Det sker i et marked præget af stigninger. I alt 18 af de 20 danske eliteaktier ligger højere og medvirker til en fremgang i C20 Cap-indekset på 1,2 pct. til 1049,70.

- Vi står foran en begivenhedsrig uge. Hedgefonde afslutter regnskabsåret i dag, og det kan selvfølgelig give lidt udsving, og så hersker der forventninger i markedet om, at Den Europæiske Centralbank kommer med et eller andet på torsdag, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans.

Det store kurshop i Mærsk-aktien, der en overgang steg op mod 5 pct. og siden har fundet sig til rette 2,8 pct. højere i 10.700 kr., var der i første omgang ingen forklaring på blandt adskillige banker, som Ritzau Finans har været i kontakt med.

Stigningen faldt dog sammen med oplysninger om en mulig fusion mellem rederierne China Cosco og China Shipping Container Lines.

Genmabs gevinst på 2 pct. til 910,50 kr. er til gengæld nogenlunde ligetil at perspektivere. Deutsche Bank har således hævet sit kursmål for aktien til 1000 kr. fra tidligere 750 kr. og gentaget anbefalingen "køb".

Løftet kommer forud for lanceringen af kræftmidlet Darzalex, som den tyske storbank vurderer har potentiale til at nå et topsalg på 5 mia. dollar årligt.

Blandt vinderne er også forsikringsselskaberne, der dermed langt fra har ladet sig blæse omkuld af stormen Gorm. Tryg stiger med 2,1 pct. til 137,60 kr., og Topdanmark ligger 0,7 pct. højere i 196,40 kr.

- Forsikringsselskaberne er genforsikret, så det er begrænset, hvor meget stormen koster dem, vurderer Ole Kjær Jensen.

Udenfor eliteindekset har Atlantic Petroleum boret sig ned i kølvandet af sit regnskab for tredje kvartal.

Det færøske olie- og gasselskab nedjusterer forventningerne til 2015 og venter nu en samlet produktion på 480.000 tønder mod tidligere 495.000 tønder. Det primære driftsresultat før af- og nedskrivninger samt efterforskningsudgifter (EBITDAX) ventes dog uændret at blive "positivt".

Selskabet kæmper fortsat for at tiltrække kapital, men ser rimelig mulighed for at det lykkes i de kommende dage eller uger. Udfaldet er dog stadig usikkert, og lykkes det ikke, er det sandsynligt, at olieselskabet går i betalingsstandsning.

Investorerne virker ikke til at være begejstrede over dagens regnskab og handler aktien 21 pct. ned i 9,75 kr.

Blandt mandagens tabere er ligeledes Østjysk Bank, der falder med 21 pct. til 2,21 kr. Banken er i færd med en kapitalrejsning, der giver mulighed for at tegne aktier til 1 kr. stykket. Tegningsretten falder med 28,6 pct. til 0,04 kr.

Porebetonproducenten H+H International er ligeledes i fokus, efter at Økonomisk Ugebrev Formue har skrevet, at aktien er særdeles interessant trods en kursstigning på 22 pct. i løbet af syv dage, hvilket var et resultat af selskabets regnskab for tredje kvartal.

- En sådan stigning er altid interessant, men for H+H's vedkommende er den specielt interessant, da den illustrerer et holdningsskift hos investorerne, som kan føre kursen væsentligt højere op, konstaterer ugebrevet.

H+H-aktien stiger med 4,9 pct. til 85 kr.