Aktier: Mærsk-fordøjelse sender stille C20 i plus

»Efter den seneste uges mange regnskaber har roen for en stund genfundet sig på det danske aktiemarked, der mandag middag ligger med mindre stigninger uden de store selskabsnyheder.«

Arkivfoto: Mærsk-fordøjelse sender stille C20 i plus (Foto: PATRIK STOLLARZ/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Efter den seneste uges mange regnskaber har roen for en stund genfundet sig på det danske aktiemarked, der mandag middag ligger med mindre stigninger uden de store selskabsnyheder.«

Samlet går det ledende C20 Cap-indeks frem med 0,3 pct. til 1152,17. Dermed er eliteindekset godt på vej til at tangere sin hidtidige lukkerekord fra onsdag i den forgangne uge på indeks 1151,09.

Med til at trække det samlede indeks op er A.P. Møller-Mærsk, som torsdag fremlagde regnskab for første kvartal og herefter steg 3,8 pct. Også mandag stiger shipping- og oliekoncernens aktier, og for B-aktien er der ved middagstid tale om et plus på 4,4 pct. til 12.710 kr.

Regnskabet var i sig selv ikke prangende sammenlignet med markedets forventninger, men ifølge flere markedsiagttagere var det efterfølgende optimistiske toner fra Mærsk-ledelsen, der opmuntrede investorerne.

»Efter regnskabet var der en telekonference, hvor ledelsen slog fast, at efterspørgslen overrasker på den positive side, at der er styr over supply-situationen, og at nord- og sydraterne, som ellers havde skuffet lidt i første kvartal, nu havde indhentet øst- og vestraterne.«

»Det var lige præcis det, som investorerne gerne ville høre. Derfor blev de lettede, og det er stadig det, som aktierne bliver handlet på,« lyder forklaringen fra Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank.

ANALYTIKERE HÆVER KURSMÅL

Med til at skubbe på for den positive kursudvikling er en række løftede kursmål for den lyseblå koncern, som efter torsdagens regnskab har fået hævet kursmålet hos SEB, Credit Suisse, Handelsbanken samt ABG Sundal Collier.

Desuden er Mærsk-aktierne begunstiget af en stigning i olieprisen mandag på mere end 2 pct., efter at de olieeksporterende lande i Opec angiveligt er enige om fortsat at holde produktionen nede. Mærsk-koncernen forsøger at skille sig af med sine oliebaserede forretninger, og salgspriserne vil blive påvirket af udsigterne på oliemarkedet.

Blandt de resterende C20-aktier er det småt med nyhederne, om end Dong Energy går frem med 1,2 pct. til 284,50 kr. og derved kan slå sin hidtidige lukkerekord på 281,90 kr.

PANDORA FALDER IGEN

I bunden af det danske eliteindeks ligger Pandora til 671,50 kr. på grund af et fald på 1,9 pct. Smykkeselskabet har generelt været noget svingende oven på tirsdagens skuffende kvartalsregnskab, hvor udviklingen på det vigtige amerikanske marked viste sig fra sin svage side.

Desuden kan det nævnes, at smykkeaktien de seneste to uger kun er lukket med udsving på minimum 1 pct. og år til dato er faldet knap 28 pct.

»Udlandet har gennem en længere periode været pænt sælgende i Pandora, og det er stadig udlandet, som ligger og presser aktien lidt i dag,« siger Mads Zink fra Danske Bank.

Uden for eliteindekset stiger Atlantic Petroleum 11 pct. til 11,10 kr. efter den endelige lukning af selskabets salg af sine rettigheder til Orlando-oliefeltet. Det færøske olieselskab modtager betaling i form af procenter af den fremtidige produktion fra feltet.