Aktier: Mærsk førte C20 i plus efter højere oliepris

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske aktiemarked vendte rundt fredag eftermiddag og endte i et plus på 0,6 pct. for C20 Cap i indeks 993,17 efter at have ligget i et minus til ud midt på eftermiddagen.

- Vi har underperformet lidt i Danmark i dag. Men sidst på dagen blev der indhentet noget, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans.

Han hentyder til de større stigninger, som de europæiske aktiemarkeder lå til fredag eftermiddag på over 1 pct. på de største børser.

Det var blandt andet en højere oliepris, der var med til at trække det danske eliteindeks i plus ført an af A.P. Møller-Mærsk.

Konglomeratets A-aktie endte fredag som den mest stigende aktie i C20 med et plus på 3,5 pct. til 8270 kr. - og lige efter endte B aktien med en stigning på 3,3 pct. til 8410 kr.

En tønde Nordsøolie lå fredag eftermiddag ved markedslukning til en stigning på 5,9 pct. til 41,75 dollar per tønde, mens den amerikanske WTI-olie var oppe med 6,4 pct. til 39,64 dollar.

- Ser vi på Europa, er energiaktierne med til at løfte aktiemarkederne. Og det gælder også herhjemme for Mærsk. Og selv om rateindekset lidt tidligere på dagen skuffede, så er olieprisens markante stigning i dag med til at trække op, siger Ole Kjær Jensen.

Ifølge Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank, kan Mærsk-aktiernes fremgang nok også kædes sammen med, at flere store rederier allerede nu varsler prisstigninger til maj, hvilket kan komme rederiet Maersk Line til gode.

DEFENSIVE AKTIER BAKKER

I bunden af C20 Cap sluttede Novo Nordisk, Coloplast og William Demant. Novo Nordisk faldt med 0,6 pct. til 367,80 kr. uden nyt specifikt på selskabet fredag, Coloplast bakkede 0,3 pct. til 493,40 kr., mens WDH dykkede med 0,2 pct. til 667,50 kr.

Det var dog den cykliske aktie Pandora, der endte som bundprop med et fald på 0,9 pct. til 868,50 kr.

Ingredienskoncernen Chr. Hansen endte i midten af indekset med en stigning på 0,5 pct. til 438,30 kr. efter regnskab torsdag og den efterfølgende telekonference, hvor Chr. Hansen-ledelsen blandt andet uddybede, at der er svære udsigter for at opretholde det vækstmomentum, som selskabet har. Det fik aktie til at falde torsdag med 1,4 pct.

Det til trods har Credit Suisse løftet sit kursmål for aktien til 440 kr. fra 420 kr. Anbefalingen "neutral" fastholdes.

STIGNING TIL BANKSEKTOREN

Lige efter de to Mærsk-aktier i toppen af C20 sluttede Nordea. Bankaktien faldt med 1 pct. torsdag i kølvandet på sagen om skattely i Panama - men fredag steg aktien med 2,6 pct. til 61,20 kr. Jyske Bank, hvis navn ligeledes har været fremme i forbindelse med skattely-papirerne, steg 0,5 pct. til 279,80 kr.

- Nordea har været under pres den seneste tid. Men i dag ser vi, at banksektoren i Europa stiger båret godt frem af de italienske banker. I løbet af den næste uge vil der komme en ny bankpakke i Italien. De italienske banker står for omkring en tredjedel af de dårlige banklån i Europa, siger Sydbanks afdelingsdirektør.

For Genmab var der fokus fra analytikerhånd, idet svenske SEB løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold", skriver Bloomberg News.

Genmab-aktien var med i toppen af C20 Cap med en stigning på 2,3 pct. til 944,50 kr.

B&O TABTE PUSTEN

Uden for eliteindekset løb Bang & Olufsen med en del af opmærksomheden, efter at rigmanden Qi Jianhong torsdag betalte 85 kr. per aktie for en aktiepost på 13,1 pct., der bringer den samlede ejerandel op på 18,7 pct.

B&O steg på et tidspunkt med omkring 9 pct., men fredag eftermiddag blev endnu et kapital føjet til historien, da en person med kendskab til den kinesiske rigmand ifølge Bloomberg News sagde, at han ikke længere ser behov for et fuldt ejerskab af Struer-selskabet.

Samtidig lød meldingen, at kineseren højst vil betale omkring 70 kr. per aktie for at udbygge sin ejerandel.

B&O-aktien gik på weekend med en stigning på 2,7 pct. til 76,50 kr.

 

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk