Aktier: Mærsk falder til bunden - kun Vestas handles i plus

A.P. Møller-Mærsk-aktierne lægger sig i bunden af det danske eliteindeks, C25, der falder efter kort tids handel. Vestas er den eneste C25-aktie, der handles med gevinst efter kort tids handel.

A.P. Møller-Mærsk-aktierne lægger sig i bunden af det danske eliteindeks, C25, der falder efter kort tids handel. Vestas er den eneste C25-aktie, der handles med gevinst efter kort tids handel. (Foto: -/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: -

USA's præsident, Donald Trump, har truet med at lægge yderligere straftold på en lang række kinesiske varer.

Donald Trump har anmodet landets handelsministerium om at finde kinesiske produkter, der bedst egner sig til nye toldsatser for i alt 200 mia. dollar. Tolden skal være på yderligere 10. pct., hvilket er den største toldmur, som Trump endnu har anmodet om.

Kinas handelsministerium anser Trumps trussel som »afpresning«, og har meldt ud, at Kina vil gengælde i samme omfang.

Udsigten til en eskalerende handelskonflikt har sat sig i markederne i Asien, der ligger med røde tal.

C25-indekset fortsætter tendensen fra mandag, og efter få minutters handel falder indekset 1,1 pct. til indeks 1107,52.

Mandag var det danske eliteindeks, C25, præget af tiltagene fra fredag, hvor Trump annoncerede en liste med nye told-tiltag, og Kina svarede prompte igen. Kun tre selskabsaktier endte mandag i plus, og indekset faldt 1,3 pct. til indeksniveau 1120,17.

SPÆNDINGER RAMMER MÆRSK OG DSV

En eskalerende handelskonflikt mellem USA og Kina er skidt nyt for verdenshandlen og dermed for transportselskabet Mærsks aktiviteter inden for containerskibsfragt.

Mærsk var mandag med til at trække C25 ned, da selskabet led under et sænket kursmål hos Clarksons Platou Securities, efter at det mod slutningen af sidste uge kom frem, at Maersk Container Industry (MCI) skal lukke fabrikker i Chile. Mærsk B-aktien falder 2,5 pct. til 9220 kr.

Også logistikselskabet DSV er følsom over for trusler mod den globale samhandel. Dermed er en eskalering i den amerikansk-kinesiske handelskonflikt også dårligt nyt for DSV.

DSV-aktien falder 1,6 pct. til 527,60 kr. efter kort tids handel.

DSV kan ydermere skæve til det amerikanske selskab Fedex, der sent tirsdag kommer med regnskab.

Vindmølleproducenten Vestas kan også få opmærksomhed i markedet. Tirsdag indledes konferencen Global Offshore Wind 2018 i Manchester, England, og det kan kaste nyt af sig til aktionærerne i Vestas. Vindmølleselskabet har desuden offentliggjort en ordre på 228 megawatt i Australien tirsdag morgen.

Vestas-aktien så længe ud til at skulle slutte mandagen med en stigning, efter at selskabet offentliggjorde en stor ordre i USA sent fredag, men aktien vendte en smule, og Vestas-aktien stiger 0,4 pct. til 419,50 kr.

/ritzau/FINANS