Aktier: Mærsk falder, mens investorer gør klar til regnskaber

De danske aktier har tabt en smule terræn ved middagstid tirsdag, hvor et mindre fokus på den politiske uro mellem USA og Nordkorea igen er med til at sende de europæiske aktiemarkeder op, mens investorerne herhjemme har vendt fokus mod de kommende dages regnskaber.

Arkivfoto. De danske aktier har tabt en smule terræn ved middagstid tirsdag, hvor et mindre fokus på den politiske uro mellem USA og Nordkorea igen er med til at sende de europæiske aktiemarkeder op, mens investorerne herhjemme har vendt fokus mod de kommende dages regnskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske aktier har tabt en smule terræn ved middagstid tirsdag, hvor et mindre fokus på den politiske uro mellem USA og Nordkorea igen er med til at sende de europæiske aktiemarkeder op, mens investorerne herhjemme har vendt fokus mod de kommende dages regnskaber.

Mærsk-aktierne lagde sig i spidsen fra morgenstunden, hvor det danske eliteindeks, C20 Cap, steg omkring 0,4 pct. Ved middagstid sendes konglomeratets aktier omvendt ned, mens eliteindekset danser omkring nullet.

»Markedet starter fornuftigt ud, men det har mistet pusten lidt. Temaet er fortsat de geopolitiske spændinger, og vi fik en positiv reaktion i går. Det var det, vi kørte videre på fra morgenstunden, men markedet kan ikke helt holde momentum,« siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Ifølge aktierådgiveren stjæler de kommende dages regnskaber fokus tirsdag, hvor flere investorer ser ud til at positionere sig frem mod regnskabstallenes offentliggørelse. Det kan blandt andet være årsagen til, at Mærsk-aktierne er gået fra plus til minus i løbet af formiddagen.

»Mærsk startede pænt op, og nu ryger den ned. Det, tror jeg, handler om spændingen omkring regnskabet i morgen, og at der lige er nogle finjusteringer af porteføljerne,« siger Martin Munk.

A.P. Møller-Mærsks B-aktie falder 0,4 pct. til 13.170 kr. tirsdag middag.

I den anden ende af spektret finder man tirsdag aktierne i Lundbeck og Novozymes, der stiger henholdsvis 1,6 pct. til 373,8 kr. og 1,4 pct. til 294,90 kr.

Pandora indtager bundplaceringen i C20 Cap, men det er der en god grund til. Smykkeaktien handles ikke længere inklusive retten til et udbytte på 9 kr., hvilket forklarer en del af kursfaldet på 14,5 kr., eller 2,2 pct., til 645,50 kr.

Ingeniørkoncernen FLSmidth har også placeret sig blandt bundaktierne med et fald på 0,9 pct. til 362,8 kr., og ifølge Jyske Banks senioraktierådgiver har aktien været ramt af en negativ stemning siden regnskabsfremlæggelsen i sidste uge, mens en række konkurrentregnskaber ikke har formået at gøre stemningen mere positiv.

Topdanmark og William Demant er blandt de andre større danske aktier, der også er i søgelyset tirsdag.

Forsikringsselskabet, der ligger lige uden for C20, kommer med regnskab omkring middagstid. Koncernens seneste prognose for 2017 varsler et overskud - ud fra en såkaldt modelmæssig resultatprognose - på 1100-1200 mio. kr. i 2017.

Forventningerne til Topdanmarks combined ratio - det vil sige den procentandel af præmierne, som udbetales i erstatningeller går til udgifter - lyder på omkring 89. Klokken 11.30 stiger aktien 0,9 pct. til 220,10 kr.

William Demant var på banen med et regnskab mandag morgen, der ikke faldt i god jord trods en opjustering, og aktien faldt 3,2 pct. til 161,10 kr. i mandagens handel. Aktien står til fortsat opmærksomhed fra børshusene, der opdaterer deres syn på høreapparatselskabet.

Foreløbigt har den amerikanske investeringsbank JP Morgan sænket sit kursmål til 171 kr. fra 177 kr. Anbefalingen af William Demant-aktien er uændret "neutral". Også Kepler Cheuvreux har reageret med en sænket anbefaling til "hold" fra »køb« og et skåret kursmål til 170 kr. fra 183 kr., viser data fra Bloomberg.

Det har hidtil givet anledning til endnu mere udsalg, da William Demant falder yderligere 2,2 pct. til 157,60 kr.

Tirsdagen byder desuden på regnskaber fra Tivoli og Hvidbjerg Bank, mens der kommer større navne i spil onsdag.

Ud over Mærsk skal også C20-aktierne Carlsberg og Coloplast vise tal for udviklingen i seneste kvartal, mens også en række mindre aktier som Spar Nord, Torm, NNIT og ALK-Abelló ventes på banen i morgentimerne. Tirsdag er derfor sidste dag at positionere sig i de værdipapirer forud for regnskabsaflæggelserne.

Tirsdag eftermiddag offentliggøres desuden en række amerikanske nøgletal, og særligt udviklingen i detailsalget vil tiltrække sig opmærksomhed blandt makroøkonomerne, fortæller Martin Munk.

»Det er privatforbruget, der for alvor skal skubbe til USA's økonomi. Det er der meget fokus på, og det vil godt kunne flytte aktiemarkedet, hvis der kommer en afvigelse i forhold til det forventede på godt og ondt. Det er et vigtigt nøgletal,« siger han.