Aktier: Mærsk falder efter konkurrentnyt i rødt marked

Læs mere
Fold sammen

. Det danske eliteindeks lægger ud med et fald fra handelsstart mandag, hvor kalenderen er tom for selskabspræsentationer.

C20 Cap-indekset går 0,6 pct. tilbage til 1104,26 kr.

Fra morgenstunden har markedsdeltagerne ikke meget nyt at handle på, men investorerne i A.P. Møller-Mærsk kan skæve til regnskabet fra det franske containerrederi CMA CGM, der kom fredag.

Selskabet, der er en af Maersk Lines allerstørste rivaler, oplevede kraftig vækst i tredje kvartal. Rederiet øgede de fragtede mængder med 12 pct., og da gennemsnitsraten også steg 14 pct., kunne selskabet notere en vækst på hele 28 pct. i omsætningen til 5,7 mia. dollar.

Driftsresultatet gik fra minus til plus, og på bundlinjen kunne CMA CGM registrere et overskud på 323 mio. dollar

Mærsks B-aktie starter 0,7 pct. lavere i 10.330 kr. Aktien endte fredag øverst i C20 Cap.

Fredagens bundskraber var FLSmidth, selv om der ikke var selskabsspecifikt nyt. Mandag falder aktien igen 0,5 pct. til 337,70 kr.

Lundbeck er desuden helt i bunden med et fald på 1,3 pct. til 332,10 kr., mens Ørsted indtager toppen med en stigning på 0,5 pct. til 338,70 kr.

VESTAS MED I FORSKNINGSPROJEKT

Mandag er der igen modgang til Vestas-aktien, der går 0,6 pct. tilbage til 364,40 kr.

Vindmølleproducenten har i november været udsat for et stort kursfald, efter at et skuffende regnskab og usikkerhed om den vigtige amerikanske PTC-støtteordning har fået investorerne til at sælge ud.

Selskabet har tabt godt 30 pct. af sin markedsværdi siden regnskabet og cirka 37 pct. siden starten af november.

Mandag er der en smule nyt fra Vestas, der er gået med i et forskningsprojekt på DTU, som håber på at udvikle nye og bedre batterier til vedvarende energi.

I løbet af ugen kan der komme nyt fra vindkonferencen WindEurope, som starter tirsdag, mens investorerne også kan se frem mod forhandlingerne om den amerikanske skattereform, der ventes at foregå i Senatet i denne uge.

EJERSKIFTE I KBHL

Fredag aften offentliggjorde Københavns Lufthavne, at ATPs køb af australske Macquaries aktier nu er gennemført. I forbindelse med overtagelsen udtræder Macquaries to repræsentanter, Simon Boyd Geere og John Kevin Bruen, fra bestyrelsen.

Deres afløsere vil blive valgt på en ekstraordinær generalforsamling. Københavns Lufthavne stiger 0,4 pct. til 5720 kr.

Køkkenkoncernen TCM Group kan også få del i opmærksomheden mandag, efter at selskabet fik en noget afdæmpet debut på den københavnske fondsbørs fredag. Aktien falder 0,5 pct. til 97 kr. på andendagen.

Den 16. november var det Orphazyme, som var børsdebutant, og på førstedagen købte stabiliseringsagenten, Danske Bank, 812.820 aktier og stod dermed for næsten hvert andet køb.

Danske Banks samlede støttekøb kan løbe op i 1,125 mio. aktier, og de følgende dage har der derfor ikke været helt så meget krudt at skyde med. Banken har i snit købt knap 40.000 aktier per dag. Tilbage har Danske Bank nu kun et råderum på 74.040 aktier i forbindelse med stabiliseringsprogrammet.

Orphazyme-aktien falder mandag 1,3 pct. til 75,50 kr.

/ritzau/FINANS