Aktier: Mærsk er slæbebåd for bred fremgang

De danske aktier er i forrygende form fredag formiddag, hvor der er grønt over hele linjen i C20 Cap-indekset, som samlet noterer sig en fremgang på 2,4 pct. til 970,97.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Særligt de ellers så tungt pressede Mærsk-aktier ser ud til at blive positivt påvirket af oliens genrejsning, mens også forsikringsselskabet Tryg fortsætter sin fest fra regnskabsdagen torsdag. Også bankpapirerne, der havde en hård onsdag, er i god form.

Det danske marked følger med dagens stigning tendensen fra de stærkt stigende asiatiske aktiemarkeder fredag. Pressemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag, hvor centralbankchef Mario Draghi ikke var afvisende over for flere lempelser til den europæiske økonomi, hvis det skulle blive nødvendigt, virker desuden fortsat særdeles understøtte for stemningen.

- Det hele er kommet i forlængelse af Draghis udtalelser torsdag. Vi har fået lidt medvind efter meldingerne fra ECB. Der kommer sandsynligvis både rentesænkninger og obligationsopkøb i marts, lyder det fra Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør hos Sydbank.

For Mærsk-aktierne, der har haft en uhyre tung begyndelse på 2016, hvor aktierne er blevet trykket i bund af usikkerheden omkring Kina og de nærmest bundløse oliepriser, kører det for alvor som smurt i olie fredag.

A-aktien i konglomeratet stiger med 4,3 pct. til 8060 kr., mens B-aktien løftes i samme takt til 8185 kr. Prisen for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til levering i marts stiger fredag formiddag med 5,5 pct. til 30,87 dollar.

Fremgangen for Mærsk kommer desuden på trods af, at raterne på containerfragt ser ud til at være fortsat nedad i denne uge ifølge første aflæsning af rateindekset fra Shanghai Shipping Exchange.

Forsikringsselskabet Tryg er også fortsat lidt af en investordarling efter torsdagens regnskab for fjerde kvartal, der tilsyneladende gjorde handlerne helt trygge omkring investeringscasen - blandt andet som følge af et højere overskud end ventet samt en stor udlodning.

Tryg er hjulpet af, at amerikanske Citigroup har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "neutral", mens Berenberg har løftet sin aktieanbefaling til "køb" fra "hold". Og det er nok til at forsikre investorerne om, at de formentlig havde ret i den positive modtagelse af regnskabet. Tryg stiger med 3,2 pct. til 126,20 kr. efter torsdagens løft på 7,8 pct.

Også forsikringskollegaen Topdanmark har dog fået et klap på skulderen fra Citigroup, der har løftet anbefalingen af den aktie til "neutral" fra "sælg". Topdanmark løftes med 3,3 pct. til 168,30 kr.

Vestas kan senere fredag komme i søgelyset, fordi det amerikanske konglomerat General Electric, der også har store vindaktiviteter, kommer med regnskab. Fredag formiddag blæser Vestas-aktien frem med 2,1 pct. til 428,70 kr.

Bankaktierne, som også har haft en sløj begyndelse på det nye år, ser desuden ud til at være påvirket af et lettelsens suk efter torsdagens ECB-meldinger. Nordea stiger med 4,6 pct. til 71,20 kr., Danske Bank løftes 3,2 pct. til 181,60 kr., og Jyske Bank stiger med 4,3 pct. til 277,10 kr.

Tilbage blandt sidepapirerne er Schouw & Co. fortsat i forrygende form. Torsdag steg aktien 5,4 pct. efter en stor opjustering som følge af en stærk afslutning på 2015, og fredag fortsætter opturen med et løft på 5,8 pct. til 363,50 kr. Nordea har efter opjusteringen løftet sin anbefaling af Schouw-aktien til "køb" fra "hold".

Aktien i Ringkjøbing Landbobank hopper desuden med 5,8 pct. til 1455 kr. Banken har fået hævet anbefalingen til "køb" fra tidligere "hold" af analytikerne hos Nordea. Kursmålet er uændret 1610 kr.