Aktier: Mærsk-dukkert trækker C20 i rødt

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk falder massivt fra åbningen på det danske aktiemarked fredag, efter at Danmarks største virksomhedsgruppe fredag morgen nedjusterede sine forventninger til 2015.

Faldet i Mærsk-aktierne trækker C20 Cap i rødt, selvom 14 af indekset 20 aktier ligger i plus.

Udviklingen på containershipping-markedet gør, at Mærsk nu kun forventer et underliggende resultat for året på 3,4 mia. dollar mod tidligere ventet 4,0 mia. dollar.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

- Globale markedsvilkår har været svagere, end Gruppen forventede. Især markedet for containershipping er i forhold til Gruppens forventninger forværret, særlig i sidste del af 3. kvartal og i oktober. Gruppen forventer nu ikke nogen bedring i markedet i 2015. Der er taget initiativer til at tilpasse Maersk Lines netværk, skriver Mærsk i meddelelsen.

Med nedjusteringen måtte der fra åbningen fredag ventes et pres på Mærsk-aktierne, selvom der er generelt positive tendenser at spore for aktiemarkedet generelt.

- Det er en kedelig meddelelse, og jeg tror også, at aktien skal betydeligt ned på den, og det er endda selv om, at det var frygtet i markedet, at de ville komme med en nedjustering. Det var også det, man frygtede ved regnskabet for andet kvartal - der skete det ikke. Men nedjusteringen er større end det, vi havde forventet kunne komme. Vi venter derfor, at aktien vil falde 5-10 pct. fra åbningen, sagde senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea før åbningen til Ritzau Finans.

Mærsk B handles efter ti minutters handel 6,9 pct. lavere i 9505 kr., mens A-aktien falder 6,8 pct. til 9760 kr. Det går også udover C20 Cap, der ligger 0,3 pct. lavere i 972,21, selvom et flertal af indeksets aktier faktisk stiger.

I den positive ende af skalaen findes FLSmidth med en stigning på 1,3 pct. til 258,30 kr. Aktien kan være påvirket af et regnskab fra den svenske kollega inden for minesektoren, Sandvik, som har leveret et noget større overskud for tredje kvartal end ventet.

Vestas er godt på vej ind på det indonesiske vindmarked, hvor det fredag underskriver en indledende aftale, et såkaldt "term sheet" med Asia Green Capital Partners for den 62,5 megawatt store Jenoponto 1 vindmøllepark i Sulawesi, Indonesien.

- Skulle projektet realiseres, vil Vestas entrere det indonesiske marked med en af de første og største vindenergiprojekter i Sydøstasien, og med hjælp fra samhandelsaftalen mellem Danmark og Indonesien ser vi frem til sammen med andre danske virksomheder at bevise den betydelige værdi, som vindenergi repræsenterer for Indonesien, siger Morten Dyrholm, Vice President, Public Affairs, Vestas.

Vestas-aktien ligger 0,8 pct. højere i 386,90 kr. og ligger dermed til at stige for femte dag i træk. Helt i toppen af C20 findes Chr. Hansen med en stigning på 1,7 pct. til 401,70 kr. Kursmålet for ingrediensselskabets aktie er blevet løftet hos schweiziske UBS til 444 kr. fra 420 kr., og svenske SEB lægger 20 kr. til kursmålet for ingrediensaktien til 400 kr.

Derimod falder William Demant med 2,4 pct. til 578 kr., efter at finanshuset Goldman Sachs har sænket anbefalingen af aktien til ”neutral” fra ”køb”, mens kursmålet for høreapparataktien fastholdes på 590 kr.

Novozymes fortsætter umiddelbart de positive takter fra torsdag, hvor aktien var den helt store vinder med en kursstigning på hele 10,8 pct. til 307,60 kr. efter selskabets regnskab for tredje kvartal. Siden har Alm. Brand sænket anbefalingen til ”sælg” fra ”neutral”, mens Credit Suisse skærer kursmålet 10 kr. til 260 kr. Nordea har derimod løftet kursmålet for aktien med 30 kr. til 330 kr. Fra åbningen fredag ligger aktien 0,2 pct. højere i 308,20 kr.

Derimod falder aktien i Össur med 7,4 pct. til 22,70 kr. oven på regnskabet for 3. kvartal. Den islandske proteseproducent fik et driftsoverskud på 25 mio. dollar ud af en omsætning på 117 mio. dollar sammenlignet med et overskud på 29 mio. dollar og en omsætning på 127 mio. dollar i samme periode sidste år. Forventningerne fastholdes. I forhold til kursfaldet skal det dog med, at aktien torsdag steg hele 8,4 pct. til 24,50 kr.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk