Aktier: Mærsk blev sendt ned i Trump-ramt marked

Det blev i høj grad storpolitik, som var med til at styre retningen på det danske aktiemarked mandag, hvor Mærsk-aktierne bidrog til indeksfald.

. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne skulle mandag forholde sig til udtalelser fra USA's kommende præsident, Donald Trump, der i weekenden var på banen med en kritik af flere store bilgiganter i Tyskland.

- Der har været nervøsitet i markedet i dag, hvor der er blevet sat spørgsmålstegn ved, hvordan Trump ser på samhandlen i verden. Han var blandt andet ude at true BMW med en importtold, og den slags meldinger skaber støj i markedet, siger Christian Thatje, senioraktiehandler i Sydbank.

Det danske C20 Cap-indeks dykkede 0,2 pct. til indeks 1042,03, hvilket var en anelse bedre end de fleste andre markeder i Europa.

Ud over Trump var der en vis nervøsitet omkring Storbritanniens planer for at forlade EU-samarbejdet, mens aktiviteten også var påvirket af, at det amerikanske marked holdt lukket som følge af en helligdag.

Tirsdag vil premierminister Theresa May holde en tale om landets EU-exit. En tale som flere medier dog allerede har haft fingrene i.

Det synes at pege i retning af et hårdt brexit, hvor Storbritannien prioriterer kontrol med immigration over adgang til det indre marked. Det er en melding, som investorerne på aktiemarkedet ikke bryder sig om.

Blandt selskaberne på det danske marked var der opmærksomhed på Mærsk, da B-aktien faldt 1 pct. til 11.860 kr., efter at den amerikanske finansgigant Goldman Sachs sløjfede konglomeratet fra sin favoritliste.

- Goldman har taget Mærsk af listen, og det er nok det, som har presset aktien i dag, siger Christian Thatje fra Sydbank.

COMEBACK TIL NOVO

Omvendt var der fremgang til Novo Nordisk, der ellers er en aktie, som også har været ramt af kommentarer fra Donald Trump.

I torsdags dykkede aktien 4 pct., efter at den kommende præsident havde varslet et opgør med medicinpriserne i USA.

- Aktien var presset torsdag, men i fredags så vi nogle pæne recepttal for salget af Tresiba af i USA, og det har fået investorerne til at samle aktien op de seneste par dage. Og det er fremgangen til Novo, som gør, at det danske marked ikke falder mere, siger Christian Thatje.

Novo Nordisk-aktien steg 0,8 pct. til 252,20 kr. og sluttede i toppen af C20. Blandt selskaberne uden for eliteindekset var der opmærksomhed på Tryg, da den svenske storbank SEB har løftet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold". Tryg-aktien steg 3 pct. til 135,50 kr.

I samme branche var der omvendt et mindre fald til Topdanmark, efter at finanshuset Keefe, Bruyette & Woods har skåret anbefalingen til "market perform" fra "outperform". Aktien sluttede 0,3 pct. lavere i 176 kr.

It-selskabet Columbus opjusterede forventningerne til sidste års driftsoverskud før- af og nedskrivninger, EBITDA, med 20 mio. kr., så selskabet nu sigter efter et plus på 144 mio. kr.

Det er særligt en god udvikling i USA og England, som er forklaringen, og opjusteringen blev belønnet med et hop på 6,4 pct. til 13,30 kr.