Aktier: Mærsk, banker og Genmab i top på grøn dag

Trods underliggende frygt på aktiemarkedet for flere forhold, ikke mindst risikoen for brexit i slutningen af måneden, var der fest og farver på det danske aktiemarked tirsdag ført an af Mærsk- og bankaktierne og markedets øjeblikkelige kæledægge Genmab.

Foto: Claus Fisker

Mærsk sejlede forrest trukket af flere positive faktorer, noterede chefhandler i Danske Bank Mads Zink over for Ritzau Finans.

Han pegede på, at prispresset aftager, kapaciteten er tilpasset efterspørgslen og olieprisen stiger.

Mærsk fik også lidt medgang fra finanshuset Carnegie, der har løftet sin anbefaling af aktien et nøk til "hold" fra tidligere "sælg".

Mærsks B-aktie gik 4,7 pct. frem til 9000 kr.

Eliteindekset - C20 Cap - steg 0,9 pct. tirsdag til 1055,18. I Frankfurt og Paris stiger de ledende indeks mere end 1 pct., mens aktierne i London stiger mindre - 0,3 pct. - måske påvirket af den foranstående risiko for brexit.

-Den positive stemning kan fortsætte ugen ud, men tendensen med mindre stigninger i Danmark end ude i Europa kan også fortsætte, vurderer chefhandleren i Danske Bank.

- Nu kommer Dong på børsen, og derfor kan der måske blive solgt ud i andre aktier, fordi der sandsynligvis skal bruges noget finansiering til Dong-aktierne, siger han.

BREXIT PÅVIRKER IKKE MEGET ENDNU

Brexit påvirker endnu ikke voldsomt om end markedet har det på radaren, vurderer Mads Zink, men afviser ikke, at det kan ske.

- Markedet kigger meget på bookmakerne, der har hånden på kogepladen, oplyser han og fortsætter:

- Meningsmålingerne peger i alle retninger. For en uge siden var der priset 28 pct. sandsynlighed ind for brexit. Nu er den 33 pct. Sandsynligheden skal ikke være meget højere, før det kan smitte af.

BANKER I TOPFORM

Nordea sad skrammerne i imagelakken fra Panama-snakken overhørig og steg 3 pct. til 65,05 kr. Det skyldes dog nok mere generel medvind til bankaktierne i Europa. Bankindekset i Stoxx 600 var ved dansk børslukketid steget knap 1,5 pct. højere Danske Bank steg 1 pct. til 190,60 kr., og Jyske Bank steg 2,6 pct. til 271,90 kr. Jyske Bank meldte mandag ud om et tilbagekøbsprogram på 500 mio. kr. fra 1. juli og året ud.

GENMAB FIK VOLDSOMME KURSMÅLSLØFT

Genmab steg atter og satte rekord igen.

Citigroup har givet sit kursmål for Genmab et ordentlig løft, så det nu lyder på 1460 kr. mod tidligere 1140 kr., fremgår det af data fra Reuters. Finanshuset ABG har løftet sit kursmål endnu mere voldsomt til 1500 kr. fra 1100 kr. Det fremgår af data fra Bloomberg.

Jyske Bank sænkede derimod anbefalingen af Genmabs aktie til "køb" fra "stærkt køb" efter den seneste periodes kursstigninger, men kursmålet rykkes op til 1470 kr. fra 1250 kr.

Nedjusteringen af anbefalingen skyldes, at banken vurderer, "at en stor del af det solide og kommercielle potentiale i Darzalex til behandling af patienter med myelomatose allerede er afspejlet i aktiekursen".

Genmab har på det seneste været begunstiget af flere gode nyheder omkring kræftmidlet Darzalex. Senest kunne biotekselskabet i weekenden præsentere positive data for Darzalex i forbindelse med fase 3-studiet Castor på kræftkonferencen Asco i Chicago.

Genmab-aktien steg 1,3 pct. til rekordkursen 1266 kr.

- Aktien ligger stærkt. Analytikerne ligger på et gennemsnitligt kursmål på lige over 1300 kr. - kun omkring 3 pct. fra kursen nu, oplyser Mads Zink, der dog ikke vil afvise, at der kan komme flere positive data, der kan fortsætte med at sende aktien op, og understreger, at "alt hvad der leveres for tiden, er helt som det skal være".

FLS RAMT AF KONKURRENTNYT

Finske Outotec, der ligesom FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien, har nedjusteret sine forventninger til væksten i servicedivisionen, der også er et stort og voksende område hos FLSmidth.

- Traditionelt holder serviceaktiviteterne stand i svære perioder, men det er blevet tydeligt de seneste tre til fire kvartaler, at aktiviteterne bliver ramt. Outotecs nedjustering understreger, at mineselskaberne bruger færre penge - også på service. Den svaghed, der præger Outotecs mineserviceforretning, er også en svaghed, som FLSmidth vil opleve inden for deres servicedel, siger aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

De årlige vækstforventninger sænkes til 5-15 pct. fra 10-20 pct. Det mere pessimistiske syn på fremtiden skyldes fortsat svære betingelser for mineindustrien. Og det kan ifølge Jacob Pedersen gøre det sværere for FLSmidth at nå den høje ende af selskabets prognoseinterval.

FLS-aktien faldt 0,3 pct. til 243,80 kr.

WDH HOLDT KAPITALMARKEDSDAG

WDH holdt kapitalmarkedsdag, men kursen var relativt upåvirket. Aktien faldt 0,2 pct. til 139,40 kr.

Enhedsvæksten på både engros- og detailmarkedet for høreapparater er kommet rigtig flot i gang i 2016.

Sådan lød det fra Niels Jacobsen, der er administrerende direktør.

- Der har været stærk enhedsvækst i de første tre til fire måneder af 2016. Den stærke vækst har også givet flot vækst i vores detailforretning, siger Niels Jacobsen.

Samtidig fastslog han, at de udfordringer, der blev oplevet i forretningsområderne for diagnostiske instrumenter og cochlear-implantater i løbet af de første tre måneder, ligeledes fortsat hænger ved.

VESTAS RAMT AF SKIDT NYT

Vestas faldt 0,2 pct. til 474,20kr.

Brasilien har ifølge Bloomberg News planer om at skrue ned for støtten til energisektoren, herunder mulighederne for at hente finansiering hos den brasilianske udviklingsbank, BNDES. De ændringer, der er lagt op til, kan ramme den ellers voksende vindmølleindustri i landet, herunder en spiller som Vestas, som i december 2015 blev akkrediteret de brasilianske regler efter at have opfyldt kravene til lokalt produktionsindhold.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk