Aktier: Mærsk alene i top og grønt i ellers rødt marked

Det danske aktiemarked er mandag morgen åbnet negativt, hvor fald til langt størstedelen af eliteselskaberne er med til at trække det ledende C20 Cap-indeks ned med 0,6 pct. til 987,37.

Efter et stort prishop i sidste uge er det atter blevet hverdag på markedet for containerfragt, hvor der i den seneste uge har været et prisfald på 14 pct. på den vigtige handelsrute mellem Asien og Europa. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den negative åbning på ugen var ventet, idet der blandt andet havde været små kursfald på det amerikanske aktiemarked efter dansk børslukning fredag. Derudover har der mandag generelt været negativ stemning på det asiatiske aktiemarked.

Blandt de danske selskaber er det småt med nyheder mandag morgen. På trods af den stille nyhedsstrøm er der optur til A. P. Møller - Mærsk, der målt på B-aktien stiger 0,1 pct. til 8420 kr. A-aktien falder derimod 0,1 pct. til 8265 kr.

Fredag havde konglomeratet en god handelsdag takket være store stigninger i olieprisen. Mandag morgen falder prisen for den sorte råvare dog igen, idet en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster 41,69 dollar mod 41,85 dollar fredag eftermiddag.

FALD TIL NOVOZYMES OG TRYG

Novozymes, der falder 0,9 pct. til 294,80 kr., har fået skåret en luns af kursmålet hos Handelsbanken. Kursmålet lyder nu på 315 kr. fra tidligere 360 kr. Det fremgår af data fra Bloomberg. Samtidig fastholdes anbefalingen "akkumulér".

Tryg dykker 0,2 pct. til 124,40 kr. forud for tirsdagens regnskab for første kvartal. Dermed er mandag sidste mulighed for investorerne til at positionere sig frem mod forsikringsselskabets regnskab, der ventes at være præget af en mild vinter og svage finansmarkeder. Det kan give udsigt til lavere overskud end samme kvartal året før.

Uden for eliteindekset har allergivirksomheden ALK-Abelló fået løftet kursmålet af Nordea, der sætter sit kursmål op til 1140 kr. mod tidligere 1050 kr., mens anbefalingen "køb" fastholdes. Det fremgår af data fra Bloomberg. ALK-Abelló stiger 0,2 pct. til 1037 kr.

Sidste uge var der stor interesse om tv- og elektronikproducenten Bang & Olufsen, der mandag morgen stiger 0,7 pct. til 77 kr. I slutningen af den forgangne uge købte den kinesiske rigmand Qi Jianhong en stor bunke aktier til 85 kr. per styk. Fredag erfarede Bloomberg News, at han kun er interesseret i at købe flere aktier til 70 kr. per styk og ikke ser behov for at eje hele Struer-virksomheden.

AMERIKANSK REGNSKABSSÆSON SKYDES IND

Mens der mandag ikke kommer regnskaber fra dansk side, bliver den amerikanske regnskabssæson modsat uofficielt sparket i gang, når aluminiumsproducenten Alcoa præsenterer regnskab.

Alcoas regnskaber får typisk stor opmærksomhed, da selskabet som en aluminiumsproducent er blandt de første til at registrere, når selskabernes ordreindgang for eksempel tager til eller modsat aftager. Derfor bliver selskabet også betegnet som et godt pejlemærke på aktiviteten i den samlede økonomi og dermed også for virksomhederne

- Det er en slags milepæl i hvert kvartal, når selskabet kommer med regnskab, påpeger chefaktiespecialist Michael Borre fra Nordea og fortsætter om den forestående regnskabssæson i USA:

- Der er snak om, hvorvidt der er risiko for recession. Men indtjeningsmæssigt ser vi sådan set allerede en indtjeningsrecession på markederne forstået på den måde, at indtjeningen er faldende i mange sektorer. Det er ikke bare inden for energi og råvarer, men også i flere sektorer, siger Michael Borre til Ritzau Finans.

/ritzau/FINANS

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk