Aktier: Mærsk-aktien kan starte ugen positivt

A.P. Mølller-Mærsk kan komme i fokus fra åbningen mandag, efter at selskabet tilsyneladende er ude af kapløbet om at overtage rederiet Neptune Orient Lines (NOL), der nu forhandler eksklusivt med det franske rederi CMA CGM om et frasalg.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Overordnet set ventes en rolig åbning i Europa, efter at de asiatiske børser mandag generelt har været præget af små udsving. Markedet i Tokyo holder mandag helligdagslukket, mens såvel den tyske DAX-future og futures på de amerikanske indeks peger på en stort set uændret åbning mandag.

»Det er småt med nyheder i dag. Helt overordnet ser det ud til, at markedet kommer til at åbne nogenlunde på niveauet fra i fredags,« siger chefaktierådgiver Torben Høyer fra Nordea til Ritzau Finans.

Han venter dog noget opmærksomhed om A.P. Møller-Mærsk, som han mener kan komme til at stige lidt på, at selskabet tilsyneladende er ude af kampen om at overtage NOL.

Hos Nordea havde aktiefolkene heller ikke ventet, at Mærsk ville ende med at overtage NOL, men hvis det alligevel havde været tilfældet ville frygten - med det nuværende prisniveau for NOL - have været, at det kunne gå hen at destruere værdi frem for at skabe værdi.

»Så vi er sådan set glade for, at det ser ud som om, at Mærsk ikke overtager dem. Set set ud fra et brancheperspektiv er det også positivt, for jo mere konsolidering, vi får, jo mere vil det på sigt være med til at reducere overkapaciteten, og det ville måske også kunne give lidt mere prisdisciplin. Så hvis CMA CGM overtager NOL vil det ud fra at branceperspektiv på sigt være positivt for Mærsk,« vurderer Torben Høyer.

Fredag faldt aktien i Mærsk B 1,5 pct. til kurs 10.000 kr.

Rockwool vil også få opmærksomhed mandag, hvor isoleringskoncernen holder kapitalmarkedsdag for analytikere, presse og investorer. Selskabets bestyrelse har mandag godkendt selskabets finansielle ambitioner om en organisk omsætningsvækst på 2-4 pct. om året for perioden 2016-2018 og en gradvis forbedring af EBIT-marginen til 10 pct. i 2018.

Rockwool har desuden fastsat en ambition om en forbedring af afkastet på investeret kapital til 14-15 pct. i 2018. Det fremgår af en meddelelse fra selskabet til fondsbørsen.

»Det er en rammebetingelse, at egenkapitalen fastholdes over 60 pct. for at skabe modvægt til en høj driftsmæssig gearing samt konjunkturfølsomme markeder. Realiseringen af ambitionerne er baseret på en forudsætning om, at der ingen store opkøb foretages i perioden,« skriver selskabet i fondsbørsmeddelelsen.

Rockwools B-aktie faldt fredag 0,4 pct. til 1081 kr.

Banknordik oplyser mandag morgen, at det vil foretage en kontrolleret afvikling af sine danske erhvervskundeaktiviteter og venter at betale et ekstraordinært udbytte på op til 200 mio. kr. i 2016. Banknordik har forsøgt at sælge de danske erhvervskundeaktiviteter, men er nået frem til, at en kontrolleret afvikling vil være mere attraktivt end et salg. Banknordik-aktien faldt fredag 0,7 pct. til 145 kr.

Carlsberg, der fredag steg 0,9 pct. til 614 kr., har fået sænket sin anbefaling hos finanshuset Mirabaud til "reducer" fra tidligere "neutral". Mandag er det endvidere kommet frem, at Royal Bank of Canada har løftet kursmålet for bryggeriaktien til 540 kr. fra 490 kr.

TV: Katja Damkier Hansen tager pulsen på aktiemarkederne