Aktier: Mærsk til tops på forhåbning om øget udbytte

Det var A.P. Møller-Mærsk, der tirsdag løb med alle finansoverskrifterne, da selskabet holdt kapitalmarkedsdag. og samtidig også stak af sted med det danske eliteindeks' største stigning.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet steg C20 Cap-indekset tirsdag med 1,1 pct. til 987,06.

- Overordnet er stemningen rigtig god. Men volumen er lav, og folk venter lidt på, at rentemødet bliver afsluttet onsdag aften og ikke mindst de kommentarer, der kommer oven på rentemeldingen, siger Christian Thatje, senioraktiehandler i Sydbank, til Ritzau Finans med henvisning til den amerikanske centralbanks todages rentemøde, som vil få effekt på torsdagens marked.

Markedet venter, som var der udskrevet statsgaranti, at centralbanken hæver den ledende rente. Eneste spænding er der ifølge markedet blot omkring, hvilke meldinger der kommer fra centralbanken for dens pengepolitik i 2017.

MÆRSK STEG TIL TOPS

På selskabsfronten var investorernes fokus rettet mod Mærsk, der afholdt kapitalmarkedsdag.

- Der er ikke kommet noget banebrydende nyt. Men noget, man taler om, er, at de vil sænke Capex. Det har givet noget spekulation omkring, at de på den måde vil hæve deres udbytte. Og det har nok været med til at løfte stemningen blandt investorerne, vurderer Christian Thatje.

Mærsk brugte blandt andet dagen til at understrege sit fokus på det kommende forretningsben Transport & Logistics, hvor der skal være lavere investeringer.

Mærsk-aktien er endvidere hjulpet af, at olieprisen har været jævnt stigende, siden sammenslutningen af olieeksporterende lande Opec i slutningen af november blev enig om at reducere produktionen af den sorte råvare.

- Dertil kommer, at de cykliske aktier er ret efterspurgte lige nu. Og hvis Mærsk bliver en ren transport- og logistikforretning fremover, kan der være nogle, som ser en langsigtet idé i at købe op, påpeger Christian Thatje.

Det er især udlandet, der tirsdag handlede i Mærsk, hvis B-aktie steg med 4 pct. til 10.840 kr. efter ellers at have indledt dagen med et fald. Set over en måned er Mærsk-papiret steget med knap 23 pct.

Blandt de danske elitepapirer var der også medgang til Carlsberg, hvis aktie blev løftet med 2,1 pct. til 604,50 kr.

- Carlsberg bliver måske belønnet lidt for, at rublen er blevet styrket lidt på det seneste, vurderer Christian Thatje.

DONG TABTE UDBUD

En mindre god dag havde Dong, efter at et konsortium ledet af Shell har vundet udbuddet af de hollandske havmølleprojekter Borssele 3 og 4 på i alt 680 megawatt med et bud på 54,50 euro per megawatt-time. Dong vandt i juli ellers søsterprojekterne, Borssele 1 og 2.

- Dong virkede oplagte som dem, der skulle få ordren, i og med at de fik de første to ordrer. Det viser, at den konkurrence, der er i havmølleindustrien, er ekstremt hård. Og også fremadrettet viser det, at det er vanskeligt at tjene penge i den sektor, pointerer Christian Thatje.

Mens Dong står tilbage som den store taber i denne omgang, så kan sejren til Shell-konsortiet været godt nyt for MHI Vestas Offshore Wind, som ifølge Windpower Monthly er blevet udnævnt til at være foretrukken leverandør af møllerne til projektet.

Dong-papiret endte med at stige med 0,2 pct. til 243,30 kr. efter at have lagt i minus det meste af dagen, mens Vestas-aktien blev hævet med 1,9 pct. til 406,50 kr.

SAS FREMLAGDE REGNSKAB

Blandt sidepapirerne var der også fokus på SAS.

Flyselskabet fremlagde regnskab for fjerde kvartal, der umiddelbart skuffede analytikerne, når det kom til indtjeningen. SAS fik et resultat af primær drift (EBIT) på 680 mio. svenske kr., mens analytikernes forventninger var et resultat på 901 mio. svenske kr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt. I samme periode sidste år var resultatet på 1282 mio. svenske kr.

SAS leverede til gengæld en noget bedre toplinje end ventet, idet omsætningen landede på 11.135 mio. svenske kr. mod ventet 10.941 mio. svenske kr.

SAS-aktien gik 1,8 pct. frem til 11,40 kr.

En af tirsdagens aller største stigninger tilfaldt Cbrain, der bragede 20 pct. frem til 57 kr., efter den danske softwarevirksomhed annoncerede, at den har indgået en aftale om sit første pilotprojekt med selskabets F2-system i USA.

Aftalen er indgået med "en højt profileret myndighed i den amerikanske centraladministration i Washington", der skal afprøve F2-produktet, oplyste Cbrain.