Aktier: Lyseblå Mærsk-aktier i grønt i rødt marked

De to Mærsk-aktier, FLSmidth og Jyske Bank er blandt det fåtal af aktier, der ligger over vandlinjen i et hav af røde kursbevægelser blandt de danske eliteaktier, som generelt trækkes af en lidt mere negativ understrøm end de europæisk kolleger.

Foto: CLAUS FISKER. Mærsk-aktien er én af de få, der trækker C20 Cap-indekset op.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset er torsdag middag faldet til 1022,6 eller med 0,7 pct. i forhold til onsdagens slutniveau, mens de toneangivende indeks i Tyskland og Frankrig er skiftet fra mismodig morgenhandel til svagt grønne stigninger. Men i London falder FTSE 100 0,3 pct.

- Der er fortsat nervøsitet i aktiemarkedet, men materialesektoren retter sig noget i dag, og det samme gør olieprisen, konstaterer aktiestrateg Otto Friedrichsen i Formuepleje i en kommentar til markedsudviklingen ved middagstid.

Han ser udviklingen som en reaktion på nogle dage med "ganske massive" fald og måske morgnens positive nyhed fra den kriseramte schweiziske råvareforhandler Glencore om rekonstruktion af kapitalen.

- Men det er et marked, som har været præget af meget, meget høj volatilitet, som har været toneangivende de seneste dage, og som præger dagens markeder positivt, påpeger Otto Friedrichsen.

I toppen af C20-indekset præsiderer Mærsk-aktierne med en stigning til A-aktien på 0,7 pct. til 9540 kr. Ifølge Otto Friedrichsen kan det ses som en følge en stabilisering i oliepriserne. Og tilsvarende kan en stigning i FLSmidth-aktien søge begrundelse i bedring i materialsektoren, som også støtter kursudviklingen i den danske ingeniørkoncerns finske konkurrenter Metso og Outotec.

- Men ellers har vi en finansiel sektor, som trækker ned. Og vi ser også, at Danske Bank taber mest i C20, siger aktiestrategen.

Han mener, at usikkerheden i materiale- og energisektoren også illustrerer nogle af de udfordringer, der kommer til de øvrige selskaber, hvor bankerne er modparter - ikke bare på kreditsiden, men også ved almindelige transaktioner og drift. Dertil kommer ifølge Otto Friedrichsen, at bankerne generelt er presset af et lavt europæiske renteniveau uden umiddelbar udsigt til rentestigning.

Danske Bank-aktien ligger torsdag middag 1,4 pct. lavere i 181,60 kr.

I bunden af indekset ligger også Genmab, der satte kursrekord onsdag med en stigning på 1,7 pct. til 954 kr., efter at Jyske Bank onsdag øgede sit topsalgsestimat for kræftmidlet Darzalex med 5 mia. kr. til 40 mia. kr. Men torsdag dratter aktien 1,6 pct. til 935,50 kr.

Allernederst i eliteindekset tynger Coloplast 2,1 pct. til 542 kr. efter at udbytte på 8 kr. er fragået aktien.