Aktier: Lundbecks nedtur overskygger Nets' fuserdebut

Fredag er første dag på børsen for betalingsfirmaet Nets, men det lille fald fra noteringskursen for Nets-aktien overskygges klart af en stor kurslussing til Lundbeck efter et fejlslagent studie.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Medicinalaktien ligger klart nederst i et C20 Cap-indeks, der falder 1,1 pct. til 1033,74 og også er påvirket af tømmermænd for Mærsk-aktierne efter torsdagens strategijubel.

Dermed bryder det danske eliteindeks med fire dages stigninger indtil videre denne uge og er næsten tilbage ved slutpunktet fra sidste fredag.

Ude i Europa er der også forsigtighed at mærke blandt aktionærerne efter en ellers positiv aktieuge. Formiddagens PMI-indeks over den økonomiske stemning blandt eurozonens virksomheder viste da også et større fald end ventet, og det er med til at give kursfald i alle sektorer i det brede europæiske Stoxx 600-indeks.

LUNDBECK NÅEDE IKKE MÅLET

Herhjemme trækker Lundbeck kraftigt ned efter et meget skuffende studie med midlet Idalopirdin, der ikke nåede sine primære mål.

- Det er skuffende, at det her studie ikke viser nogen effekt. Det øger risikoen i hele programmet, for det her er det første af tre studier, som skal vise effekt, og når det så ikke sker, så bliver man selvfølgelig bekymret, siger Anders Gersel Pedersen, der er forsknings- og udviklingsdirektør hos Lundbeck.

Flere bankers analytikere har efterfølgende sænket kursmålet for aktien og tvivler, ligesom Lundbeck, på, at Idalopirdin nogensinde kommer på markedet. Handelsbanken sænker sin sandsynlighed fra 50 pct. til 5 pct. og siger nu "sælg" til aktien, som falder 14,1 pct. til 233,50 kr.

NETS GÅET I MINUS

Nets skuffer også med sin udvikling fredag, der er første dag i handel på den københavnske børs. Selskabet, der blandt andet står bag Dankortet og NemID, har solgt 105 mio. aktier til 150 kr., svarende til en markedsværdi på 30 mia. kr. Men de mange nye aktionærer må se værdien af investeringen falde en anelse.

Ved 11.30-tiden koster en Nets-aktie nemlig kun 148,80 kr., svarende til et fald på 0,8 pct.

MÆRSK IGEN I FOKUS

Fredag er dag to for det nye A.P. Møller-Mærsk, efter at konglomeratet torsdag løftede sløret for, hvordan virksomheden skal sættes sammen fremover.

Fem forretningsenheder bliver til to - fordelt på henholdsvis transport og energi - men ledelsen arbejder med at skille sig af med alt det olierelaterede, hvilket blandt andet tæller divisionerne Maersk Oil og Maersk Drilling.

Efterfølgende har investeringsbanken Carnegie sænket anbefalingen af Mærsk-aktien til "sælg" fra "hold", skriver Bloomberg News. Det franske finanshus Kepler Chevreux har til gengæld løftet Mærsk-kursmålet til 12.000 kr. fra 11.000 kr.

Mærsk B-aktien falder 2,3 pct. til 10.000 kr. efter en fremgang på 3,4 pct. torsdag.

VESTAS FÅR VIGTIG ORDRE

Vestas kunne glæde aktionærerne med nyheden om en ordre fra USA fredag formiddag. Ordren er i sig selv på 214 megawatt (MW), men åbner op for samlede bestillinger på 2000 MW til et stort projekt i USA ejet af Warren Buffetts investeringsselskab.

- Det er kæmpe stort for Vestas. Det er indgangsbilletten til 2000 MW, som man nu må formode, at der står Vestas på, siger analysechef Jacob Pedersen fra Sydbank til Ritzau Finans.

Aftalen - som også tidligere har været fremme på rygteplan - udløser dog ikke stor jubel på børsen, hvor Vestas er med i den tunge ende af C20 Cap med et fald på 1,1 pct. til 552 kr.

Der er også fokus på Novo Nordisk. I hvert fald har finanshuset Piper Jaffray ifølge Bloomberg News indledt dækning af aktien med anbefalingen "neutral" og et kursmål på 320 kr. Novo-aktien dykker 2,1 pct. til 297,60 kr.

Der er også nyt om Dong, da Kepler Chevreux har indledt dækning af aktien med anbefalingen "hold" og et kursmål på 283 kr. Aktien ligger uændret i 270 kr.

Blandt de små selskaber har der været regnskab fra rumteknologiselskabet SSBV-Rovsing, der har haft fremgang på toplinjen, men fortsat ikke kan tjene penge på driften. Aktien falder 0,5 pct., eller 0,1 øre, til 0,189 kr.

Senere fredag vil der være nyt fra Aarhus Elite, selskabet bag AGF, der begge kommer med regnskab for fjerde kvartal. Aktien er ikke handlet fredag.