Aktier: Lundbeck-skuffelse trækker ned i roligt C20 Cap

De danske aktier er delt stort set på midten fredag formiddag, hvor der dog er en lille overvægt til de røde aktier.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

I bunden trækker medicinalselskabet Lundbeck ned efter endnu en streg i regningen i USA, og samlet set dykker det ledende C20 Cap-indeks med 0,1 pct. til 1168,77.

Omsætningen er generelt ganske afdæmpet, mens mange af investorerne så småt bevæger sig på sommerferie, og derfor får udsving i de enkelte aktier stor betydning for den samlede retning.

ANDEN FDA-SKUFFELSE FOR LUNDBECK

I bunden bløder Lundbeck, der ellers torsdag havde dukserollen i C20 Cap-indekset med sit plus på 3 pct. Torsdag falder aktien dog med 4,2 pct. til 369,80 kr., efter at medicinalselskabet har lidt et nederlag i USA.

Sammen med partneren Takeda Pharmaceuticals er det således fortsat ikke lykkes at overbevise de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, om, at listen over antidepressivet Trintellix' positive effekter bør udvides på indlægssedlen.

For anden gang på bare 15 måneder har FDA afvist at supplere indlægssedlen med oplysninger om, at midlet også kan anvendes til behandling af såkaldt kognitiv dysfunktion hos mennesker med svær depression.

Et uafhængigt ekspertpanel anbefalede ellers i februar 2016 med stemmerne 8-2, at FDA bør anerkende, at Trintellix kan bruges til styrke depressionspatienter kognition, det vil sige evnen til at huske og bearbejde information.

Lundbecks omsætning fra salget af antidepressivet steg med 76 pct. sidste år til 1105 mio. kr. I USA steg salget med 47 pct. til 591 mio. kr.

- Lundbeck er jo det første selskab, der forsøger at få godkendt fordelen. Og i og med at det er et nyt område, virker det som om, at det bliver svært at få godkendelsen, og at det også kan blive svært for Lundbeck og Takeda at designe nogle studier, der tilfredsstiller FDA, siger Michael Friis Jørgensen, der er analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

NOVO FÅR UDVIDET INDLÆGSSEDLEN FOR FEDMEMIDDEL

Hos medicinalkollegaen Novo Nordisk er der omvendt godt nyt fra den regulatoriske front. Således kan Novo nu også give et ekstra salgsargument for vægttabsmidlet Saxenda i Europa.

Det kommer på baggrund af de positive hjerte-kar-data fra det aktive virkemiddel i Saxenda, Liraglutid, der også er kernen i den storsælgende GLP-1-analog Victoza.

Eksperterne i Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler (CHMP) under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, har torsdag godkendt en opdatering af Saxendas indlægsseddel i EU baseret på resultaterne i det såkaldte Leader-studie, der undersøgte langtidsvirkningerne af diabetesmidlet Victoza i type 2-diabetikere med hjerte-kar-sygdomme.

Victoza består som nævnt også af Liraglutid, men kommer i noget mindre doser, end tilfældet er for Saxenda. Victoza viste sig i Leader-studiet at reducere risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser som blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-relaterede dødsfald, med 13 pct. Risikoen for hjerte-kar-død var 22 pct. lavere med midlet.

Novo-aktien stiger 0,2 pct. til 292,90 kr.

DSV KØRER I FRONT EFTER GOD ANBEFALING

Øverst i C20 Cap-indekset er transport- og logistikselskabet DSV, der fredag er begunstiget af en positiv anbefaling fra den britiske storbank HSBC.

Banken har indledt analysedækning af DSV med den positive anbefaling "køb", fremgår det af Bloomberg News.

DSV-aktien stiger med 0,8 pct. til 407,20 kr. og har i toppen selskab af GN, der ligeledes stiger 0,8 pct. til 202,50 kr. uden større bagvedliggende nyheder.

Omvendt er der fortsat modvind til aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der stadig er påvirkede af, at oliepriserne på det seneste er faldet tungt.

Selv om prisen igen stiger lidt fredag, er niveauet markant lavere end tidligere på året, og markedet synes efterhånden at tvivle på, at Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) kan lykkes med at skabe en varig sænkning af det store overudbud på markedet.

Samtidig trækker det ned for Mærsk, at spotpriserne for containerfragt for tredje uge i træk er på retur i denne uge.

Rateindekset SCFI fra Shanghai Shipping Exchange faldt i denne uge 1,3 pct. og ligger nu i 827,27. Det er dermed 3,6 pct. under gennemsnittet hidtil i 2017 - som har lydt på 858 - men samtidig cirka 27 pct. højere end gennemsnittet i hele 2016.

Mærsks B-aktie falder med 0,3 pct. til 12.660 kr.