Aktier: Lundbeck og Vestas sender C20 mod syvende fald i træk

Tynget af fald i aktier som Lundbeck, ISS og Vestas har det danske eliteindeks C20 Cap mandag middag sat kurs mod en negativ lukning for syvende dag i træk.

Ved 11.30-tiden ligger C20 Cap 0,3 pct. lavere i 1107,41, og det er i løbet af de seneste syv handelsdage dermed faldet 1,9 pct. Sidste gang med et uafbrudt fald på syv dage var i december 2014, da nedturen dog var noget større på 6,6 pct.

- Det er en rigtig hård tid for danske aktier lige i øjeblikket. Vi har haft en noget mere negativ bevægelse, end vi har set på de udenlandske markeder.

- I dag ser vi samme billede, hvor der er små plusser i Europa, men hvor vi falder lidt tilbage, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

At det danske marked i en periode har haft det svært, tilskriver han selskabsspecifikke historier, som har givet store fald i aktier som Vestas, Lundbeck, ISS og Mærsk.

ANALYSE PRESSER LUNDBECK

De fire nævnte aktier tynger også i mandagens marked. Helt i bunden af C20 ligger Lundbeck med et fald på 5,6 pct. til 317,70 kr.

- Lundbeck springer i øjnene med et stort kursfald, efter at Nordea har været ude med en negativ analyse, hvor de forudser et svært år forude for selskabet. Det må være det, som forklarer kursfaldet i aktien, vurderer Martin Munk.

ISS ligger ligeledes i den tunge ende med et fald på 1,3 pct. til 230,90 kr., hvilket er det laveste niveau siden november 2016.

- ISS har haft det rigtigt svært siden selskabets regnskab for tredje kvartal. Her var marginalerne lavere end ventet, og det er det, der har presset aktien, som leder efter sit nye leje, siger Martin Munk.

Før regnskabet lå ISS-aktien i godt 270 kr.

PRISPRES OG USIKKERHED OM USA

Også Vestas har været i modvind siden sit regnskab, hvor ledelsen advarede om intensiveret prispres. Parallelt er der kommet usikkerhed om rammebetingelserne i USA efter forslag til en ny skattereform.

- Vestas er stadig under pres, og det er det samme tema, som gør sig gældende med prispreshistorien og den amerikanske usikkerhed, siger Martin Munk.

Mandag middag ligger Vestas-aktien 1,3 pct. lavere i 361,80 kr., efter at den før regnskabet 9. november lå i 526 kr. Det svarer til et fald på 31 pct.

I løbet af ugen kan der komme nyt fra vindkonferencen Windeurope, som starter tirsdag, mens investorerne også kan se frem mod forhandlingerne om den amerikanske skattereform, der ventes at foregå i Senatet i denne uge.

Mærsk B ligger desuden 0,2 pct. lavere i 10.380 kr. efter nyt fra det konkurrerende franske containerrederi CMA CGM, der i tredje kvartal øgede omsætningen med hele 28 pct. efter stigninger i fragtmængderne og gennemsnitsraterne på henholdsvis 12 og 14 pct.

KONTRABEVÆGELSE I FLSMIDTH

Blandt de positive islæt ligger FLSmidth med en stigning på 2,2 pct. til 347,10 kr., men det skal ses i lyset af et fald på 4,8 pct. fredag, hvor der ikke rigtigt var nogen åbenlys god forklaring på nedturen.

- I FLSmidth ser vi en kontrabevægelse fra den meget negative bevægelse fra fredag, siger Martin Munk.

Køkkenkoncernen TCM Group får også noget opmærksomhed mandag, efter at selskabet fik en noget afdæmpet debut på den københavnske fondsbørs fredag. Aktien falder 1 pct. til 96,50 kr. på andendagen for børsnoteringen, hvor der blev solgt aktier for 98 kr. stykket.

STABILISERING I ORPHAZYME

Den 16. november var det Orphazyme, som var børsdebutant efter et aktiesalg til kurs 80, og på førstedagen købte stabiliseringsagenten, Danske Bank, 812.820 aktier og stod dermed for næsten hvert andet køb.

Danske Banks samlede støttekøb kan løbe op i 1,125 mio. aktier, og de følgende dage har der derfor ikke været helt så meget krudt at skyde med. Banken har i snit købt knap 40.000 aktier per dag. Tilbage har Danske Bank nu kun et råderum på 74.040 aktier i forbindelse med stabiliseringsprogrammet før mandag.

Orphazyme-aktien falder mandag 4,6 pct. til 73 kr.

/ritzau/FINANS