Aktier: Lundbeck og Genmab i bund i rødt marked

Medicinalaktierne har en skidt dag onsdag. På det danske aktiemarked ligger Lundbeck og Genmab med i bunden af C20 Cap-indekset og følger den europæiske tendens i sektoren.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

I Stoxx 600 ligger medicinalaktierne generelt nede med et fald på 1,4 pct., og det er kommer efter, at et nyt republikansk forslag til erstatning for Obamacare er blevet udskudt. Det var planen, at der skulle stemmes om forslaget torsdag i Senatet - men det bliver først efter 4. juli.

I sidste uge steg sundhedsaktierne over en bred kam, og i torsdags, hvor det kom frem, at en gruppe republikanere var klar med et forslag til erstatning af sundhedsreformen Obamacare, steg underindekset S & P healthcare med 1 pct., mens selve S & P 500-indekset faldt 0,04 pct.

Stigningen kom, da forslaget blev set mere fordelagtig og positivt for industrien end ventet. Men udskydelsen tyder nu på intern splid over forlaget hos republikanerne.

Lundbeck falder med 2,5 pct. til 356,70 kr., mens Genmab dropper med 1,6 pct. til 1405 kr. onsdag middag. Også GN Store Nord er i bunden med et fald på 1,8 pct. til 194,60 kr.

Samlet falder det danske eliteindeks med 0,6 pct. til 1147,59, og faldet kommer blandt andet i kølvandet af, at de amerikanske aktieindeks endte med de største fald set i en periode på seks uger.

PETYA FORTSAT I SPIL

Onsdag er som de foregående dage uden store planlagte nyheder. Dagens store samtaleemne er fortsat det globale hackerangreb, der blandt andet ramte A.P. Møller-Mærsk tirsdag. Mærsk bekræftede onsdag morgen i en fondsbørsmeddelelse, at koncernen har været og fortsat er ramt af et globalt hackerangreb kaldet Petya.

Og angrebet er naturligt nok ikke positivt for de dele af den samlede drift, der er berørt af situationen. Ifølge Morten Imsgard, der er Mærsk-analytiker hos Sydbank, kan angrebet også hurtigt blive alvorligt for koncernen, da blandt andet havnedivisionen Terminals er påvirket "i et antal havne".

Havneforretningen alene håndterer over 100.000 containere om dagen, så lammelsen skaber logistisk set hurtigt en enorm opgave.

»Mærsk er ret ukampdygtige lige nu. De kan ikke tage ordrer ind i Maersk Line, og de kan ikke håndtere kundernes containere på havnene. Det er ikke en situation, der er holdbar i ret mange dage. Det vil give driftsproblemer, der kan tage lang tid at løse.«

»Den økonomiske regning er for tidlig at sige noget om, men det afhænger klart af, hvor hurtigt de kan komme i gang igen. Og det kan komme til at få stor økonomisk betydning,« siger Morten Imsgard til Ritzau.

B-aktien i A.P. Møller-Mærsk falder med 0,6 pct. til 12.760 kr. onsdag middag.


FÅ AKTIER I PLUS
Bankerne er blandt de aktier, der har en god dag. Tirsdag steg de europæiske renter markant på begge sider af Atlanten, og tendensen fortsætter onsdagens europæiske marked. Det gavner bankerne, der har bedre indtjeningsmuligheder i et højrentemiljø.

Helt i toppen af C20 ligger smykkeselskabet Pandora. Aktien stiger med 0,4 pct. til 621 kr. onsdag middag uden nyt bagved stigningen.

Danske Bank og Jyske Bank stiger begge med 0,2 pct. til henholdsvis 249,50 kr. og 367,90 kr.


NETS FALDER PÅ KONKURRENTNYT
Nets falder 0,9 pct. til 127,60 kr., efter der er kommet konkurrentnyt. Den svenske konkurrent Klarna får den danske modemilliardær, Bestseller-ejeren Anders Holch Povlsen og den amerikanske kreditkortgigant Visa som investorer og strategiske samarbejdspartnere. Det skriver Børsen.

Børsdebutanten Conferize, der driver en platform henvendt mod konferencer, der giver deltagere, arrangører og talere et fælles digitalt rum til at netværke og dele viden, falder efter et par rigtig gode dage. Efter at være startet med en tegningskurs på 8 kr. i fredags tog aktien raketten - men onsdag falder den dog igen.

Conferize dropper med 23,7 pct. onsdag middag til 22,60 kr.

BAVARIAN I FALD EFTER REKORD

I tirsdagens negative marked var Bavarian Nordic blandt vinderne med en stigning på 3,4 pct. til rekordniveauet 398 kr., men onsdag falder aktien 1,0 pct. til 394 kr. Selskabet offentliggjorde tirsdag foreløbige data fra et fase 2-studie, der styrker håbet om, at biotekselskabet kan være på vej med en blockbuster ifølge finanshuset Jefferies.

Forsøget med vaccinen MVA-BN RSV mod respiratorisk syncytialvirus (RSV) har nemlig vist positive resultater i et forsøg med 421 ældre deltagere.

Jefferies ser et topsalgspotentiale for vaccinen på 1,3 mia. dollar svarende til 35 pct. af markedet for netop den type vacciner, hvilket giver en værdi på omkring 45 kr. per Bavarian-aktie.

Onsdag har Nordea opjusteret kursmålet på aktien ifølge Bloomberg News til 490 kr. fra 440 kr. Anbefalingen er uændret "køb".