Aktier: Lundbeck fører an i let negativt marked

Vestas er blandt danskernes yndlingsaktie og næsten alene om at holde C20 Cap-indekset nogenlunde lige onsdag middag med et mindre fald på 0,2 pct., men i laget lige under eliteindekset står Lundbeck alligevel for dagens største positive aktieoverraskelse.

Lundbeck-aktie stiger 15,5 pct. til 150,70 kr., efter at Kåre Schultz, tidligere kronprins i Novo Nordisk, er tiltrådt som CEO, og selskabet fremlagde et regnskab for første kvartal, som var bedre end frygtet i markedet.

- Stigningen er en kæmpe cadeau til Kåre Schultz, det er en god mand, de har fået ombord, og regnskabet ser også positivt ud, siger aktieanalytiker Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Dagens stigning er den største, Lundbeck-aktien har oplevet i løbet af i hvert fald de seneste 10 år, viser en gennemgang af data fra Bloomberg, som Ritzau Finans har foretaget.

Lundbecks regnskab for første kvartal viste en omsætning på 3563 mio. kr. mod 3587 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2014, og det er over analytikernes estimater på 3217 mio. kr. Underskuddet på driften (EBIT) var samtidig mere end halvt så lavt som ventet, da driften "kun" kostede selskabet 32 mio. kr. i kvartalet.

Bedre så det ud for Vestas, hvis omsætning i første kvartal steg til 1519 mio. euro fra 1283 mio. euro - langt over forventningen blandt analytikerne, der ifølge Ritzau Estimates havde regnet med en toplinje på 1345 mio euro. Driftsresultatet var næsten dobbelt så godt som ventet, da det steg til 79 mio. euro mod ventet 43,5 mio. euro.

Samtidig opjusterer Vestas forventningerne til 2015, hvor vindmølleproducenten nu venter en omsætning på minimum 7,5 mia. euro og EBIT-margin før særlige poster på 8,5 pct. Den tidligere forventning var en omsætning på mindst 6,5 mia. euro og en EBIT-margin på minimum 7 pct.

Vestas steg op til 6 pct. tidligere onsdag, men er siden faldet tilbage med en stigning på 3,3 pct. til 325,20 kr.

- Det ser rigtig godt ud hele vejen rundt, og vi havde ikke ventet, at opjusteringen kom allerede i første kvartal, så vi melder os i koret og siger, at det er rigtig godt. Vi mener også, at aktien godt kunne stige mere, end den har gjort. Den forklaring, jeg hælder til, er, at flere private investorer tager gevinster hjem, efter stigningen i dag, siger Bamberger.

- Det kan være med til at holde aktien neden, men skal ikke afholde os fra at sige, at regnskabet berettiger til, at den kan stige mere, end den gør.

Carlsberg falder derimod 0,5 pct. til 621 kr., efter at konkurrenten AB Inbev onsdag morgen overgik analytikernes forventninger med længder, da verdens største bryggeri både præsterede et højere resultat per aktie samt en højere organisk og et højere samlet ølsalg. Det danske bryggeri kan samtidig glæde sig over, at SEB har hævet kursmålet til 660 kr. fra 560 kr., men ændringen er dateret tirsdag, hvor Carlsberg aktien steg som en af de få aktier i C20 Cap-indekset.

TDC-aktien falder beskedent 0,2 pct. til 51,05 kr. ved middag, efter at konkurrenten Telenor onsdag har aflagt regnskab, som viser, at det norske selskab fik 13.000 nye mobilkunder i første kvartal i Danmark. I april kunne Telia melde om 25.000 nye mobilkunder, mens teleselskabet 3 fik 1000 nye kunder i kartoteket, hvilket betyder, at TDC's tre store rivaler samlet har fået 39.000 flere mobilkunder i første kvartal, hvoraf mange formentlig vil være kapret fra TDC.

Investorerne får syn for sagen torsdag, når den danske telekoncern fremlægger sit regnskab, hvor fokus foruden afgangen af mobilkunder især vil være på integrationen af milliardopkøbet Get i Norge.

Coloplast har fået hævet sit kursmål af både Morgan Stanley og JPMorgan til henholdsvis 486 kr. og 395 kr., og Coloplast befinder sig onsdag middag i rødt terræn med et fald på 1 pct. til 524 kr.

Alk-Abelló har fået løftet sit kursmål af Nordea til 828 kr. fra 751 kr. og stiger 1,3 pct. onsdag middag til 804 kr.

Senere på dagen kan NKT blive påvirket, når selskabets amerikanske konkurrent General Cables kommer med regnskab. NKT falder 0,8 pct. til 422,60 kr.

Blandt de mindre danske selskabet er Ambu kommet med et regnskab, som viser, at selskabet, der producerer hospitalsudstyr, kommer ud af andet kvartal med pæn fremgang på toplinjen, mens fremgangen på driftsindtjeningen er mere behersket. Salget er steget til 483 mio. kr. fra 403 mio. kr. i samme periode året før, mens driftsresultat (EBIT) er på 48 mio. kr. - en fremgang på kun 1 mio. kr. Det straffes en smule af aktionærerne, da Ambu falder 0,3 pct. til 182 kr.

Bedre går det for RTX, der med sit regnskab onsdag morgen viser, at den nordjyske telekoncern er vokset en femtedel på toplinjen, mens indtjeningsmarginen samtidig er i fremgang. Salget steg 22 pct. til 91,9 mio. kr. i selskabets andet kvartal af 2014/2015, og driftsresultatet steg til 14,4 mio. kr. fra 10,7 mio. kr. året forinden.

RTX steg 1,1 pct. da markedet åbnede, men onsdag ved middag er aktien vandret i 87,5 kr.

I de omkringliggende markeder er aktionærerne i bedre humør; tyske DAX stiger 1,1 pct., franske CAC40 stiger 0,8 pct. og britiske FTSE 100 stiger 0,5 pct. Det brede Euro Stoxx-indeks stiger 1,1 pct.