Aktier: Lundbeck får stryg efter direktørafgang

Foto: Jens Nørgaard Larsen

En uventet opsigelse fra Lundbeck-direktør Kåre Schultz koster hårdt på aktiekursen mandag, hvor markedsværdien er skrumpet med flere milliarder kroner.

Det generelle aktiemarked i Danmark er anderledes positiv stemt, og omkring 11.30-tiden stiger C20 Cap-indekset 0,3 pct. til 1167,88 med fremgang til 17 af 20 aktier.

»Vi ser stigende risikovillighed i dag, og det hænger nok sammen med, at der ikke har været nye affyringer eller trusler fra Nordkorea i weekenden, og at orkanen Irma i USA ikke var så slem som ventet,« siger Kim Sejdelin, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

Lundbeck har mandag meddelt, at topchef Kåre Schultz har sagt op, da han skal være administrerende direktør hos den israelske gigant Teva, der tjener penge på at producere kopimedicin.

Kåre Schultz blev ansat i Lundbeck i maj 2015, og siden hans ansættelse er aktien til og med i fredags steget over 200 pct. På aktiemarkedet bliver afgangen vekslet til et kursfald på 11,8 pct. til 363,30 kr. og en sidsteplads i C20.

»Det er Kåre Schultz, der har stået i spidsen for at vende Lundbeck. Han har fastholdt en fornuftigt pipeline af produkter og samtidig gennemført omkostningsbesparelser, der har gjort Lundbeck til en helt anden virksomhed end for et par år siden.«

»Når han så lige pludselig ikke er der mere, så bliver der stillet spørgsmålstegn ved, om den positive udvikling kan fortsætte, for en del af troen på Lundbeck var bundet op på Kåre Schultz,« siger Kim Sejdelin fra Jyske Bank.

TDC KØBER RIVAL

I den anden ende af markedet er TDC i fokus, da selskabet har slugt den mindre konkurrent Plenti for 74 mio. kr.

Med købet får TDC 90.000 kunder, og på aktiemarkedet bliver handlen honoreret med en stigning på 1,5 pct. til 36,26 kr. - hvilket følger efter seks dage med kursfald forinden.

»Det er en foranstaltning, som beskytter markedsandelen, og man tager konkurrencemæssigt lidt af dampen. Samtidig giver det også mening for en virksomhed som TDC at have flere brands til forskellige kundegrupper,« siger Kim Sejdelin.

Dong har også udvidet forretningen, da energiselskabet har vundet et udbud og skal opføre verdens største havmøllepark i Storbritannien, Hornsea Project Two.

Aktien falder alligevel 0,7 pct. til 329,60 kr. Fra flere sider bliver det bemærket, at prisen er 50 pct. lavere end ved et tilsvarende udbud i 2015.

»Det er en lavere pris end forventet, og det er nok også det, vi ser afspejlet i aktiekursen,« siger Kim Sejdelin.

SIMCORP TAGER TETEN

Softwarevirksomheden Simcorp har en god start på ugen med en stigning på 3,5 pct. til 391,90 kr. Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har ifølge Bloomberg hævet anbefalingen til »køb« fra »hold«.

Der er også købsinteresse for NKT. Industrikoncernen har varslet, at det sender datterselskabet Nilfisk, der producerer rengøringsmaskiner, på børsen for sig selv 12. oktober. NKT-aktien stiger 0,6 pct. til 502 kr.

SAS er god gænge, efter at storbanken HSBC har hævet anbefalingen af aktien til »køb« fra »hold«. Aktien stiger 1,8 pct. til 17,30 kr.

Scandinavian Tobacco Group falder derimod 0,5 pct. til 108,80 kr., efter at Handelsbanken har startet dækning af aktien med den negative anbefaling »reducer«.

/ritzau/FINANS