Aktier: Lundbeck får kursstryg efter amerikansk nej

Lundbeck-aktien har skiftet torsdagens dukserolle i C20 ud med en plads i skammekrogen, efter at selskabet er blevet afvist af de amerikanske myndigheder.

Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

I resten af C20 Cap er der en blandet udvikling, hvor ingen aktie svinger med mere end 1 pct., og samlet ligger indekset 0,2 pct. lavere i 1167,52 og er på vej mod fjerde dag i træk med fald.

Lundbecks nedtur stammer fra den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der ikke er overbevist om ekstraeffekter af antidepressivet Trintellix og har - for anden gang - afvist en udvidet brug af midlet. Lundbeck og partneren Takeda er skuffede over afvisningen af deres forsøg, men de vil ikke opgive den amerikanske drøm og planlægger nye diskussioner.

- Med den kursudvikling Lundbeck-aktien har haft, så er det noget, der bør koste og formentlig også vil sende kursen markant ned i dag. Det gælder også, selv om det ser ud til, at Lundbeck alligevel vil kunne nå analytikernes langsigtede salgsestimater for Trintellix, siger Michael Friis Jørgensen, analytiker ved Alm. Brand, til Ritzau Finans.

Lundbeck-aktien starter dagen med et fald på 4,3 pct. til 369,40 kr. oven på torsdagens stigning på 3 pct.

I medicinalsektoren er der til gengæld opmuntrende nyt til Novo Nordisk. Selskabet har fået lov til at udvide indlægsseddelen for vægttabsmidlet Saxenda i EU på baggrund af nye data, der viser reduceret hjerte-kar-risiko. Novo-aktionærerne er dog ikke overvældet, og diabetesaktien starter dagen kun 0,2 pct. højere i 292,70 kr.

DSV-aktien har langt sig i toppen af C20, efter at speditørfirmaet er blevet indlemmet i analysedækningen hos storbanken HSBC. Det har kastet en købsanbefaling af sig, skriver Bloomberg News. DSV er i forvejen populær blandt analytikerne med en klar overvægt af købsanbefalinger, og aktien stiger 1,1 pct. til 408,30 kr. og er tæt på sin hidtidige kursrekord.

En anden transportfokuseret aktie, A.P. Møller-Mærsk, kan blive påvirket af de ugentlige tal for udviklingen i fragtraterne fra Asien og ud i verden. Selskabet kan desuden være i modvind fra fortsatte fald i olieprisen, som er med til at presse værdien af de olietunge divisioner, der ikke længere skal have et hjem i Mærsk-koncernen. Mærsk B-aktien starter uændret i 12.700 kr.

Uden for C20-indekset er SAS i god form med en stigning på 1,4 pct. Den kan være hjulpet af en løftet anbefaling fra HSBC, der nu siger "hold" mod tidligere "sælg" og har øget sit kursmål til 20 svenske kr. (15,24 kr.) mod tidligere 11 svenske kr. (8,38 kr.). SAS-aktien stiger til 14,40 kr.