Aktier: Lundbeck-dukkert og syvende dag i træk med C20-fald

Foto: Torkil Adsersen

. Med Lundbeck som dagens store taber og yderligere fald i aktier som ISS og Vestas endte det danske eliteindeks C20 Cap mandag lavere for syvende handelsdag i træk.

Oprejsning til FLSmidth kunne kun begrænse faldet i C20 Cap til 0,7 pct. til 1102,44, hvilket bringer faldet over de seneste syv handelsdage op i 2,3 pct.

Sidste gang med et uafbrudt fald på syv dage var i december 2014, da nedturen dog var noget større på 6,6 pct.

- Det er en rigtig hård tid for danske aktier lige i øjeblikket. Vi har haft en noget mere negativ bevægelse, end vi har set på de udenlandske markeder, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

ANALYSE PRESSER LUNDBECK

Helt i C20-bunden mandag fandtes medicinalselskabet Lundbeck med et fald på 7,2 pct. til 312,20 kr. I en analyseopdatering sænkede Nordea kursmålet for aktien med yderligere 12 kr. 288 kr. og gentog en salgsanbefaling.

- Lundbeck springer i øjnene med et stort kursfald, efter at Nordea har været ude med en negativ analyse, hvor de forudser et svært år forude for selskabet, siger Martin Munk.

Samtidig fortsatte presset på Vestas oven på selskabets regnskab og advarslerne om et intensiveret prispres. Parallelt er usikkerhed om rammebetingelserne i USA efter forslag til en ny skattereform.

- Vestas er stadig under pres, og det er det samme tema, som gør sig gældende med prispreshistorien og den amerikanske usikkerhed, siger Martin Munk.

Mandag faldt Vestas-aktien 1,5 pct. til 360,80 kr., efter at den før regnskabet 9. november lå i 526 kr. Det svarer til et fald på 31,4 pct.

Mærsk B endte desuden 0,6 pct. lavere i 10.340 kr. efter nyt fra det konkurrerende franske containerrederi CMA CGM, der i tredje kvartal øgede omsætningen med hele 28 pct. efter stigninger i fragtmængderne og gennemsnitsraterne på henholdsvis 12 og 14 pct.

KONTRABEVÆGELSE I FLSMIDTH

Kun tre af de tyve aktier i C20 klarede frisag, hvor FLSmidth markerede sig stærkest med en stigning på 1,2 pct. til 343,40 kr. Det skal ses i lyset af et fald til FLS på 4,8 pct. fredag, hvor handlerne havde lidt svært ved at finde en god forklaring på nedturen.

- I FLSmidth ser vi en kontrabevægelse fra den meget negative bevægelse fra fredag, siger Martin Munk.

Blandt de små aktier var der fokus på nogle af de nynoterede selskaber. Køkkenkoncernen TCM debuterede fredag på børsen efter et aktiesalg for 98 kr. per aktie, men på førstedagen faldt den 0,5 pct. til 97,50 kr., og på andendagen dykkede den yderligere 1 pct. til 96,50 kr.

Den 16. november kom Orphazyme på børsen efter et aktiesalg til 80 kr. på aktie, men kun en enkelt dag siden da har aktien formået at lukke over det niveau.

I slutningen af sidste uge røg aktien under de 80 kr. og faldet accelererede mandag, hvor den dykkede 3,9 pct. til 73,50 kr., efter at det kom frem, at Danske Bank, som er stabiliseringsagent i aktien, allerede har brugt en stor del af krudtet til det formål.

/ritzau/FINANS