Aktier lukker i plus - fokus på rederier

Kursfremgangen på det danske aktiemarked blev indsnævret i løbet af eftermiddagen, mens de europæiske aktiemarkeder vendte helt rundt og lå i negativt terræn ved dansk lukketid.

C20-indekset lukkede 0,3 pct. højere i 306,61. Der kom ellers stærke tal for det amerikanske boligmarked ved salget af nyopførte boliger i juni, men det var altså ikke helt nok til at de europæiske aktiemarkeder oven vande. Rederierne lå med kursfald efter morgenstundens japanske nedjusteringer.

"Rederierne var mandag i fokus efter de japanske nedjusteringer, mens NKT-konkurrenten Nexans landede en ordre fra brasilianske Petrobas. ØK tiltrak sig også opmærksomhed med udbyttebetalingen fra Venezuela," sagde aktiehandler Klaus Andersen fra Jyske Bank til RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk lukkede 0,6 pct. lavere i kurs 31.500, og D/S Norden faldt 1,8 pct. til kurs 190. Det japanske rederi Mitsui fik et underskud på driften i første kvartal og nedjusterede samtidig forventningerne til hele året til et overskud på 50 mia. yen på driften og til et plus på 30 mia. yen for nettoresultatet. Også det japanske Nippon Yusen-rederi havde underskud i kvartalet. Driften gav et minus på 25,5 mia. yen, og netto var der tale om et underskud på 12,9 mia. yen. Nippon Yusen venter også underskud for hele året, hvilket er første gang i 23 år. Estimatet lyder på et minus på 5 mia. yen.

ØK afventer
ØK lukkede 2,5 pct. højere i kurs 182. ØK afventer fortsat at få overført udbyttet fra sine venezuelanske aktiviteter, og der er tale om et beløb på 250 mio. kr., som er godkendt af regeringen til betaling, men som endnu ikke overført. Dagbladet Børsen skrev mandag morgen, at overførelsen er på vej ifølge kilder fra Venezuelas ambassade i København.

"Der er klart et usikkerhedsmomentum, og løses problemet kan det løfte ØK-aktien," vurderer aktiehandler Klaus Andersen fra Jyske Bank.

"ØK kender ikke noget til udviklingen, men afventer nu situationen." Det udtalte koncernchef Niels Henrik Jensen, som befinder sig i Venezuela, til RB-Børsen.

I en officiel meddelelse efter markedernes lukketid oplyste ØK, at man endnu ikke ved hvornår betalingen bliver overført.

NKT lukkede 0,6 pct. lavere i kurs 192,8. Den franske NKT-konkurrent Nexans fik mandag en ordre fra den brasilianske oliegigant Petrobras. Nexans er desuden aktuel med regnskab tirsdag.

Danisco-kursmålet blev mandag hævet til 302 kr. fra 284 kr. hos det amerikanske finanshus Goldman Sachs. Anbefalingen var fortsat "Køb". Danisco steg 3,8 pct. til kurs 244, hvilket var dagens største fremgang i C20-indekset.

Kursfaldene på det danske obligationsmarked blev indsnævret i den sene handel mandag, idet en øget risikoappetit blev afløst af små fald på de europæiske aktiemarkeder. Det skete til trods for ellers meget positive tal fra det amerikanske boligmarked, hvor salget af nyopførte boliger steg langt mere end ventet i juni.

I modsatte ende trækker denne uges rekordstore amerikanske auktion af statsobligationer, hvor investorerne har blikket rettet mod efterspørgslen.Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede mandag 0,08 point lavere i kurs 101,81 med en effektiv rente på 3,78 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-38'erne 0,15 point lavere i kurs 91,55 med en effektiv rente på 4,80 pct.

RB-Børsen