Aktier lukkede i lille minus

Novo Nordisk havde en god dag med fint regnskab, mens resten af C20 var i fald.

Foto: Scanpix
Novo Nordisks årsregnskab blev en positiv overraskelse og løftede aktien i et særdeles surt dansk torsdagsmarked.

Den svage globale stemning stammede fra svage amerikanske regnskaber og nøgletal, der mindede investorerne økonomiens tilstand efter onsdagens optur. Det danske C20-indeks lukkede 1,1 pct. lavere i 256,2, hvor Nordea og Carlsberg stod for de største fald.

"Vi lå under vandet det meste af dagen grundet dårlig stemning og profit hjemtagning, men vi kom endnu dybere ned efter dårlige amerikanske job tal og varige forbrugsgoder. Novo Nordisk holdt en hånd under det danske indeks efter et ganske fornuftigt regnskab, og var med til, at vi ikke så helt ligeså store fald som i resten af Europa. Bankerne fortsatte den seneste tids rutsjebanetur, og Nordea blev sendt solidt ned efter onsdagens løft," sagde Ole Kjær afdelingschef for skandinaviske aktier i Sydbank til RB-Børsen.

Novo Nordisk fri af krisen
Novo Nordisk steg 2,2 pct. til 300, efter at have aflagt et godt regnskab for 2008 med solide fremtidsforventninger. Både omsætningen og driftsindtjeningen overraskede positivt og samtidig sendte Novo Nordisk et stærkt signal til markedet ved at hæve den langsigtede overskudsgrad til 30 pct. Novos omsætning steg 12 pct. til 45,5 mia. i 2008, mens driftsindtjeningen (EBIT) steg 37,9 pct. til 12,37 mia. kr.

"Novo Nordisk er ikke ramt af finanskrisen. Det viser regnskabet tydeligt. Og det er bestemt positivt at overskudsgraden bliver hævet til 30 pct. Forventningerne til 2009 i kroner er ramt af valutakursudviklingen, men det kommer ikke som den store overraskelse," vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

De danske bankaktier fulgte en international presset finansstemning, og Nordea var hårdest ramt, da den lukkede 5,7 pct. lavere i kurs 31,6, mens Danske Bank tabte 2,5 pct. til kurs 58,5. Yderligere var Danske Bank ude med riven og nedjusterede sin anbefaling af Nordea-aktien fra "akkumuler" til "hold", Sydbank fra køb til hold, og Jyske Bank fra køb til sælg.

Carlsberg lukkede solide 4,3 pct. lavere i 190,3, efter at rublen forsætter sine fald.

"Carlsberg er ramt af forsatte svækkelser i rubelen, til trods for at den russiske regering i sidste uge meddelte, at det var slut med devalueringerne er den svækket 7 pct. siden da, og er gået 1,5 pct. tilbage siden onsdag," sagde Ole Kjær Jensen.

Novozymes steg 2,4 pct. til kurs 448. Jyske Bank fastholdt sin købsanbefaling på aktien med et kursmål på 515 kr., og anser fortsat Novozymes-aktien som en sikker havn i turbulente tider.

RB-Børsen