Aktier: Luftfartsselskaber i vælten i blandet marked

De europæiske aktier ligger med små udsving omkring udgangspunktet tirsdag middag, hvor der både er små fald og små stigninger at spore blandt de største ledende indeks på kontinentet.

Foto: Iris. De europæiske aktier ligger med små udsving omkring udgangspunktet tirsdag middag, hvor der både er små fald og små stigninger at spore blandt de største ledende indeks på kontinentet.
Læs mere
Fold sammen

I Storbritannien stiger FTSE 100-indekset med 0,2 pct., mens CAC 40 i Paris og DAX-indekset i Frankfurt begge bakker 0,1 pct.

Det brede Stoxx 600-indeks stiger samtidig små 0,1 pct.

I det indeks er der comeback til den britiske halvlederproducent Dialog Semiconductor, der har haft det rigtig hårdt, siden rygterne om at Apple, der er selskabets klart største kunde, vil til at producere dets egne strømchips til iPhone, kom frem i slutningen af november.

Aktien, der er noteret i Tyskland, stiger tirsdag 8,9 pct. til 25,31 euro. Selskabet er trukket op af, at Tsinghua University har øget sin aktiebeholdning i Dialog til over 9 pct. fra lige over 8 pct.

Det britiske selskab er dog stadig faldet med mere end 30 pct., siden historierne om Apple kom frem.

I Schweiz falder DSV-konkurrenten Panalpina med 2,3 pct. til 148,20 schweizerfranc, efter at selskabet har annonceret opkøbet af Adelantex og AD Handling fra Belgien, hvis speciale er håndtering af letfordærvelige varer.

Inden tirsdag er Panalpina dog også steget seks handelsdage i træk.

I Reykjavik stiger Icelandair desuden 5,9 pct. til 14,95 islandske kroner, efter at flyselskabet har underskrevet en lønaftale med landets forening for flymekanikere og dermed afværget en truende strejke.

I samme sektor stiger det irske lavprisselskab Ryanair med 4,6 pct. til 15,28 euro efter seks dage på stribe med fald. Også her er strejker et tema, idet mange af selskabets ansatte forsøger at gøre op med sløje løn- og ansættelsesforhold.

Det har skabt heftig debat om temaet, men i denne uge har over 100 irske Ryanair-piloter aflyst planer om en strejke, fordi selskabets ledelse har besluttet at indlede forhandlinger med piloternes fagforening Impact.

Det er første gang i selskabets historie, at Ryanair anerkender og forhandler med fagforeninger.

Nogle ansatte har ytret sig i meget kraftige vendinger i medierne og blandt andet sagt, at Ryanair ikke behandler dem som mennesker.

Det har fået den nye driftsdirektør i Ryanair, Peter Bellew, til at erklære, at han vil sikre, at selskabet igen bliver et »fremragende« sted at arbejde. Det er sket i et interview med Irish Independent, hvor driftsdirektøren også siger, at Ryanair er nødt til at begynde at behandle dets ansatte som »normale mennesker«.

/ritzau/FINANS