Aktier: Lille plus med fortsat fokus på Mærsk og Novo

Der blæser milde vinde ind over det danske aktiemarked i den første efterårsmåned. Faktisk er det danske eliteindeks steget med 1 pct. de seneste tre handelsdage - og tirsdag ser ikke umiddelbart ud til at bryde en let positive trend.

Læs mere
Fold sammen

 

De asiatiske aktiemarkeder er steget - og futures på de amerikanske aktieindeks ligger ligeledes i plusser, efter at det amerikanske aktiemarked holdt lukket mandag på grund af Labor Day.

Tirsdag vil der fortsat være fokus på de to sværvægtere i eliteindekset A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk. Det vurderer Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

- Vi så olieprisen steg i går - i første omgang med op til 5 pct. for så at falde tilbage til en stigning på omkring de 1,5 pct. - på grund af en aftale mellem Rusland og Saudi-Arabien. Men der var ikke tale om noget fastfrysning af produktionen, så derfor faldt prisen tilbage igen. Det giver fokus til Mærsk - men det overordnede tema er strategien, siger Martin Munk.

- Vi er dog på det hold, der mener, at markedet er for optimistisk med hensyn til en opsplitning af selskabet. Jeg tror, at vi mere får et: hvor skal vi hen, end noget konkret, siger senioraktierådgiveren.

Mandag steg C20 Cap-indekset med 0,6 pct. til 1047,88. Og det var især A.P. Møller-Mærsk, hvor B-aktien steg med 1,8 pct. til 10.340 kr., der var med til at trække indekset op.

NOVO FIK GENREJSNING

Novo Nordisk endte mandag med at stige med 0,8 pct. til 307,30 kr., efter fald i de første timer i handlen. Faldet kom i forbindelse med, at medicinalkoncernen havde meldt ud, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, havde meddelt Novo, at en tremåneders forlængelse var påkrævet for at gennemgå ansøgningen og færdiggøre registreringsprocessen af Ideglira.

Novo Nordisk meddelte i maj, at et ekspertpanel under FDA enstemmigt havde anbefalet Ideglira godkendt på det amerikanske marked. Dengang forlød det, at FDA ville være klar med en konklusion i september. Men nu venter Novo altså først en tilbagemelding fra FDA i december.

- Der er tale om en regulær forsinkelse af godkendelsen fra FDA på grund af travlhed. Og det gik også op for markedet mandag. Og der kan fortsat komme fokus på aktien i dag, vurderer Martin Munk.

Novo har fået skåret kursmålet til 345 kr. fra 370 kr. af Bernstein. Anbefalingen er uændret "market perform".

OPDATERINGER AF AKTIESYN

Jyske Bank, der steg marginalt med 0,03 pct. til 325,30 kr., mandag, har fået skåret anbefalingen til "hold" fra "køb" af ABG Sundal Collier, fremgår det af data fra Bloomberg. Kursmålet er derimod løftet til 320 kr. fra 305 kr.

Jyske Bank er i år til dato steget 4,2 pct.

Også teleselskabet TDC, der meldte ud om en sparerunde mandag, har fået sin aktie set efter. TDC, der faldt 0,4 pct. til 37,66 kr. mandag, har fået løftet kursmålet til 45 kr. fra 42 kr. af Morgan Stanley.

Og endelig har finanshuset Bernstein indledt dækning af sidepapiret Dong Energy med den negative anbefaling "underperform", fremgår det af Bloomberg. Dong steg mandag med 1,7 pct. til 274 kr.

DAX-FUTURES STIGER

Tirsdag morgen stiger tyske Dax-futures med 0,3 pct. og peger på et plus på det danske aktiemarked. Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, påpeger, at investorerne indtil nu har trodset septembers ry for ellers at være en dårlig måned set på afkast.

- Det tyske Dax-indeks har de seneste uger flere gange taget tilløb til det - at bryde op igennem et positivt afkast for året. Måske lykkes det i dag med en stigning, som skal være på mere end 0,66 pct. for at helårsafkast kommer i plus (før indregning af udbytter), lyder det fra Per Hansen.

Det danske udgangspunkt er en smule bedre end det tyske:

- De danske aktier ligger allerede i positivt terræn for året. Og havde det ikke været for den skuffende udvikling i Novo Nordisk, ville indeksudviklingen se anderledes positiv ud for de 20 største danske selskaber, påpeger Nordnets investeringsøkonom.

/ritzau/FINANS