Aktier: Lettelsens suk i håb om græsk løsning gav plus i Europa

Læs mere
Fold sammen

Stemningen var munter på de europæiske aktiemarkeder på ugens sidste handelsdag. Handlere og investorer drager et lettelsens suk i forventning om, at der findes en løsning på "det græske problem" til alle parters tilfredshed.

I fredagens løb var det tyske DAX-indeks en tur over 11.000-niveauet. Dermed var de tyske aktier dem, der hidtil har klaret sig bedst blandt 24 aktiemarkeder i udviklede økonomier, oplyste Bloomberg. Med til at løfte indekset var overraskende gode tal for væksten i Europas største økonomi for fjerde kvartal. BNP-væksten blev opgjort til 0,7 pct., hvilket skal sammenholdes med en forventning om en stigning på under det halve.

- Markederne bliver drevet af beviserne for, at den europæiske økonomi er på vej i god form, forklarer Dirk Thiels fra KBC Asset Management i Belgien til Bloomberg News.

Han fremhæver også de tyske BNP-tal som opmuntrende og siger, at der med dem endelig er hårde data, der kan give lettelse og noterede sig derudover, at markedet også er optimistisk omkring Grækenland.

Det sidste gav sig udslag i, at de fire toppladser blandt Stoxx 600-aktierne bleb indtaget af fire græske selskaber. Nationalbank of Greece steg mere end 16 pct. Alpha Bank steg kna 13 pct., Piraeus Bank og bettingfirmaet OPAP steg lige over 10 pct.

Det græske aktieindeks endte over 6 pct. højere og klarede sig faktisk bedst af samtlige europæiske aktiemarkeder fredag.

Det brede europæiske indeks Stoxx 600 endte 0,6 pct. højere lige over indeks 377, og lige omkring 350 af indeksets aktier steg.

I bunden endte norske Seadrill, der droppede kontrakter med skandaleramte brasilianske Petrobas til en værdi af 1,1 mia. dollar. Det sendte aktien ned med små 10 pct. - det største fald i Stoxx 600 indekset fredag.

Italienske Mediaset faldt 6,5 pct., efter at Silvio Berlusconis Fininvest oplyste, at selskabet havde solgt en andel på 7,8 pct.