Aktier: Lettelse sendte Novo til tops i rekordhøje C20 Cap

Novo Nordisk sprudlede i toppen af det danske aktiemarked onsdag, hvor medicinalkoncernens aktie stor set egenhændigt sørgede for en stigning til C20 Cap, der kunne fortsætte sin rekordrække - den 18. i år.

Lars Fruergaard Jørgensen Novo Nordisk.
administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det danske eliteindeks endte dagen 0,06 pct. højere i 1132,97, selv om 15 af indeksets 20 aktier faktisk lukkede i negativt terræn. Minusserne blev imidlertid mere end opvejet af Novo Nordisk, som steg 6,8 pct. til 282,60 kr. efter sit regnskab, som viste en bedre udvikling end ventet i første kvartal.

Ifølge aktieanalytiker Mikkel Duus-Hansen fra Spar Nord drog investorerne lettelsens suk efter Novo-regnskabet, som har skuffet ved de foregående regnskaber, men i denne omgang leverede bedre end ventet og løftede bunden af forventningsintervallet for hele året.

- Efter tre regnskaber, som har skuffet, kommer de langt om længe med et regnskab, som overrasker positivt - både på den indtjening, de leverer i første kvartal, og også en lille positiv overraskelse på resultatforventningen for 2017, siger Mikkel Duus-Hansen.

Novo Nordisks omsætning løb i første kvartal op i 28,5 mia. kr. mod de ventede 27,7 mia. kr. ifølge et estimat fra Ritzau Finans, og driftsresultatet (EBIT) steg til 13,5 mia. kr. mod analytikerforventningen på 11,9 mia. kr.

Selskabet venter for hele 2017 nu en vækst i driftsresultatet i lokal valuta på mellem minus 1 pct. til plus 3 pct., hvor forventningen tidligere startede ved minus 2 pct. og løb til plus 3 pct.

- Ved at regnskabet var bedre end ventet, og at selskabet løfter bunden i forventningsintervallet en lille smule, så fjernes noget usikkerhed hos investorerne i forhold til 2017. Så der er et lettelsens suk i markedet, og aktien er jo ikke dyr på nøgletal. Derfor synes jeg også, at det er meget fair, at aktien får et løft, siger Mikkel Duus-Hansen.

DUKKERT TIL COLOPLAST

Derimod reagerede investorerne negativt på onsdagens regnskab fra Coloplast, som med en organisk vækst i andet kvartal på 7 pct. da også ramte under analytikernes forventninger på 8,0 pct. ifølge estimater fra Ritzau Finans.

- Det er formentlig en organisk vækst til den lidt svage side, der får aktien til at falde. Men Coloplast skulle have leveret ekstraordinært, hvis vi skulle have set kursstigninger, siger aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank, efter at aktien tirsdag lukkede i det højeste niveau nogensinde.

Efter regnskabet endte Coloplasts aktie 5,1 pct. lavere i 556,50 kr.

LUNDBECK RAMT AF SÆNKEDE ANBEFALINGER

Endnu værre gik det imidlertid for Lundbeck, som dykkede 6,1 pct. til 316 kr. oven på et fald på 5,3 pct. tirsdag, da selskabet kom med blandede resultater fra et klinisk forsøg.

Medicinalkoncernen har siden da fået sænket anbefalingen både hos Credit Suisse og Danske Bank. Credit Suisse har rykket sin anbefaling ned til "neutral" fra "outperform", mens kursmålet dog er løftet til 340 kr. fra 325 kr. Hos Danske Bank er anbefalingen nu "sælg" mod tidligere "hold" med et uændret kursmål på 300 kr.

ISS satte derimod kursrekord efter en stigning på 0,8 pct. til 285,70 kr. Analytikerne hos ABG løftede kursmålet for aktien til 305 kr. fra 285 kr. og gentog anbefalingen køb".

STRØM AF REGNSKABER UDEN FOR C20

Uden for C20 var der flere interessante regnskaber - herunder fra Sydbank, Spar Nord og rederiet Norden.

Sydbank, der faldt med 4,7 pct. til 236 kr., tjente i første kvartal kvartal 574 mio. kr. før skat mod 363 mio. kr. i samme kvartal af 2016 for Sydbank. Til sammenligning var der ventet 432 mio. kr. i overskud før skat ifølge medianen af estimater indsamlet af Reuters før regnskabet.

Reaktionen var derimod positiv på regnskabet fra Spar Nord, der næsten fordoblede sit nettooverskud i første kvartal til 316,8 mio. kr. fra 164,7 mio. kr. i første kvartal 2016. Aktien i Spar Nord steg med 1,7 pct. til 79,30 kr.

Rederiet Norden overraskende med et plus på bundlinjen i første kvartal på 0,7 mio. dollar mod et ventet underskud på 7,5 mio. dollar ifølge Ritzaus Estimates. Aktien endte alligevel 6 pct. lavere i 129,20 kr.

Der var også nyt til ALK-Abelló, som fik indledt dækning af den norske storbank DNB med anbefalingen køb. Kursmålet er sat til 1250 kr., hvilket løftede aktien 0,5 pct. til 1085 kr.

/ritzau/FINANS