Aktier: Lettelse løfter Novozymes til tops i surt C20

Et lettelsens suk, over at det ikke stod så slemt til i Novozymes, som nogle havde frygtet, sender aktien helt til tops i et ellers negativt C20-indeks.

Læs mere
Fold sammen

Samlet set falder C20 Cap 0,5 pct. til 962,33 med en klar overvægt af negative reguleringer i de tyve aktier, da 16 falder. Markedsudviklingen er lidt mere negativ end ude i Europa, hvor de tre store indeks i Paris, London og Frankfurt ligger med bevægelser mellem plus 0,2 pct. og minus 0,2 pct.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!


Der er tilsyneladende trængsel på sidelinjen blandt aktieinvestorerne i venten på Den Europæiske Centralbanks Mario Draghi ord på pressemødet efter bankens rentemøde torsdag, der er flyttet til Malta.


Hvordan centralbankchef Mario Draghi ser på behovet for nye stimulanser til eurozonens økonomi står øverst på økonomernes spørgeliste, og mens der ikke ventes nogen ændringer i den rekordlave rente, ser mange behov for i hvert fald verbale udsagn om flere støttetiltag.


Enzymgiganten Novozymes kom ud af tredje kvartal af 2015 med et overskud af primær drift (EBIT) på 1013 mio. kr. og et nettoresultat på 743 mio. kr. Medianen af ni analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, var et EBIT-overskud på 968 mio. kr. og et overskud efter skat på 715 mio. kr.


Til gengæld var omsætningen en spids under det ventede, og helårsvæksten ses nu på 4-5 pct. på organisk basis - tidligere var der ventet 4-7 pct. - mens væksten i EBIT nu spås til omkring 15 pct. mod tidligere 15-17 pct.

- Der var nogle derude, som frygtede, at regnskabet kunne have været endnu værre, end det egentlig var. Så der er en form for lettelse i dag. Men man skal også huske på, at aktien i starten af august var i kurs 360, så selvom den stiger pænt i dag, så ligger den langt fra det niveau, siger Mads Zink, chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.


Novozymes-aktien stiger 7,3 pct. til 297,90 kr.


Der er blevet tygget på onsdagens regnskaber fra Chr. Hansen og Nordea.


Chr. Hansen smager bedst, og aktien sendes op med 0,8 pct. til 394,60 kr. efter en stigning onsdag på 5,3 pct., mens Nordea fortsat har en grim smag og sendes ned med 0,7 pct. til 74,10 kr. efter et fald på regnskabsdagen på knap 5,5 pct.


Chr. Hansen reagerer på løftede kursmål fra blandt andet både JPMorgan, Morgan Stanley og Kepler Cheuvreux. Nordea reagerer på, at Société Générale har sænket sit kursmål som Handelsbanken, mens italienske Mediobanca har sænket anbefalingen af bankaktien til "underperform" fra "neutral".

Det er i øvrigt generelt en sur bankdag i Danmark. Det forklarer Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, med, at skuffende svenske bankregnskaber onsdag og fra norske DNB torsdag skaber bekymring. I C20 falder Jyske Bank 3,4 pct. til 352,40 kr., og Danske Bank falder 2,3 pct. til 196,10 kr. De to største fald i C20 torsdag middag.


TDC fortsætter de gode takter fra onsdag, hvor Telenors lavprisselskab Bibob fulgte efter TDC og Telia med prisstigninger på de billigste abonnementer. Dermed lettes prispresset lidt for teleselskaberne. TDC-aktien stiger 1,6 pct. til 36 kr. efter en stigning onsdag af samme størrelse.

- Generelt er teleaktier efterspurgt i Europa i dag. Telesektoren er bedst performende sektor i Stoxx 600, forklarer Ole Kjær Jensen. Han oplyser også, at den franske kollega Orange har leveret godt regnskabsnyt tidligere.


FLSmidth-aktien falder 1,5 pct. til 250,10 kr. Skidt nyt på minesiden fra den finske konkurrent Metso er med til at trykke aktien ned, forklarer afdelingsdirektøren.


Mols-Linien er også i fokus, da rederiet måske er på vej ud i fondsbørsens mørke. Torsdag skal der stemmes om en afnotering, og selvom forslagsstilleren, kapitalfonden Polaris, for nylig købte sig til en kontrollerende post i rederiet, har fondsbørsen de afgørende ord om børsfarvellet.


Rederiet opjusterede op til generalforsamlingen forventningerne til årets resultat som følge af, at flere kunder end budgetteret har sejlet med selskabets færger i årets løb. Mols-Linien venter nu et overskud på 60-70 mio. kr. for 2015. Tidligere regnede rederiet med et overskud på 50-60 mio. kr.

Aktien stiger 1,1 pct. til 46 kr.