Aktier: Lettelse i Novozymes og tak til Draghi

Et lettelsens suk, over at det ikke stod så slemt til i Novozymes, som nogle havde frygtet, sendte enzym-aktien helt til tops i et C20-indeks, der også fik en spand kul fra chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi.

Læs mere
Fold sammen

Samlet set steg C20 Cap 0,8 pct. til 974,69 efter at have ligget i rødt terræn op til ECB-pressemødet kl. 14.30 på Malta. Der åbnede ECB-chefen døren for yderligere lempelser, og det fik aktierne til stige både i København og ude i Europa. Umiddelbart før Draghi sagde ord, var indeksniveauet 961,5

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!


- Vi kan sende en venlig tanke og en dybfølt tak til ECB-chefen, for det lykkedes ham at vende en sur stemning, vurderer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen over for Ritzau Finans.


Det, der blev takket for, var, at der måske er yderligere stimuli på vej fra ECB, og dertil kommer, at en renteforhøjelse i USA i følge Ole Kjær Jensen ikke kommer før en gang til næste år


Enzymgiganten Novozymes kom ud af tredje kvartal af 2015 med et overskud af primær drift (EBIT) på 1013 mio. kr. og et nettoresultat på 743 mio. kr. Medianen af ni analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, var et EBIT-overskud på 968 mio. kr. og et overskud efter skat på 715 mio. kr.

Til gengæld var omsætningen en spids under det ventede, og helårsvæksten ses nu på 4-5 pct. på organisk basis - tidligere var der ventet 4-7 pct. - mens væksten i EBIT nu spås til omkring 15 pct. mod tidligere 15-17 pct.

- Der var nogle derude, som frygtede, at regnskabet kunne have været endnu værre, end det egentlig var. Så der er en form for lettelse i dag. Men man skal også huske på, at aktien i starten af august var i kurs 360, så selvom den stiger pænt i dag, så ligger den langt fra det niveau, siger Mads Zink, chefaktiehandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.


Novozymes-aktien steg 10,8 pct. til 307,60 kr. og endte suverænt i C20-toppen


Der blev tygget videre på onsdagens regnskaber fra Chr. Hansen og Nordea.


Chr. Hansen faldt fortsat i investorernes smag, mens den skandinaviske storbank smagte bedre torsdag end onsdag. Chr. Hansen steg 1,0 pct. til 395,10 kr. efter en stigning onsdag på 5,3 pct. Nordea fik revanche for et kursfald onsdag på knap 5,5 pct. og blev sendt 2,4 pct op til 76,35 kr.


Aktierne i de danske storbanker havde det ellers svært i torsdagens marked.


Bankanalytiker Christian Hede fra Nordea kæder udviklingen sammen med de bekymringer, der også har ramt svenske og norske banker i forhold til kapitalstruktur og udbyttepotentiale, men han mener dog, at investorerne skyder forbi målet, hvis der drages en direkte parallel til de danske banker.


- Nu kan det selvfølgelig kun blive gætværk, fordi vi ikke ved, hvad alle investorer tænker, men det, som jeg umiddelbart synes, er sket, og som ikke burde have betydning for danske banker, er, at de svenske banker og nu i dag også DNB illustrerer, at der er en stor usikkerhed om deres kapitalsituation og dermed også deres udlodningspotentiale, forklarer Christian Hede til Ritzau Finans.


Han fandt dog faldet overdrevet.

Danske Bank faldt 1,6 pct. til 197,60 kr., mens Jyske Bank satte sig 1,3 pct. til 360,30 kr. I næste uge kommer der regnskaber fra både Danske Bank, Sydbank og Jyske Bank.

TDC fortsatte de gode takter fra onsdag, hvor Telenors lavprisselskab Bibob fulgte efter TDC og Telia med prisstigninger på de billigste abonnementer. Dermed lettes prispresset lidt for teleselskaberne. TDC-aktien steg 4,2 pct. til 36,91 kr.

- Generelt er teleaktier efterspurgt i Europa i dag. Telesektoren er bedst "performende" sektor i Stoxx 600, forklarer Ole Kjær Jensen. Han oplyser også, at den franske kollega Orange har leveret godt regnskabsnyt tidligere.

Den franske telegigant Orange kom efter et sløjt første halvår pænt gennem tredje kvartal og opjusterer derfor forventningerne til hele 2015.

FLSmidth-aktien steg 0,5 pct. til 255 kr. trods skidt nyt på minesiden fra den finske konkurrent Metso og fra amerikanske Caterpillar.

Mols-Linien var også i fokus, da rederiet måske er på vej ud i mørke fra fondsørsen. 86,8 pct. af aktionærerne stemte på en ekstraordinær generalforsamling torsdag ja til, at rederiet afnoteres fra fondsbørsen i København. Andelen af stemmer for en afnotering udgøres primært af kapitalfondens Polaris' andel, der er på cirka 80 pct. 13,1 pct. af aktionærerne stemte imod forslaget, mens de resterende stemte blankt.

Rederiet opjusterede op til generalforsamlingen forventningerne til årets resultat som følge af, at flere kunder end budgetteret har sejlet med selskabets færger i årets løb. Mols-Linien venter nu et overskud på 60-70 mio. kr. for 2015. Tidligere regnede rederiet med et overskud på 50-60 mio. kr.

Aktien steg 0,9 pct. til 45,9 kr.

TV: Katrine Overgaard orienterer om dagens aktiemarked