Aktier: Let positiv start i sigte

Foto: ANDREW GOMBERT.
Læs mere
Fold sammen

Pilen på det danske aktiemarked ser ud til at pege op i tirsdagens tidlige handel. Dermed vil aktierne - ligesom tilfældet var mandag - følge udviklingen i prisen på olie.

Sidst på mandagen steg prisen på en tønde Nordsøolie til omkring 43 dollar efter at have været nede at snuse omkring de 40 dollar tønden. Og også tirsdag morgen ligger prisen på Nordsøolien i nærheden af 43 dollar per tønde.

C20 Cap-indekset lukkede tirsdag 0,3 pct. højere i 995,86 efter at have været nede med omkring 1 pct. i de første minutters handel mandag.

Det var et skuffende olietopmøde i Qatar, der mandag sendte olieprisen ned, hvilket fik aktiemarkederne til at følge efter - men siden dæmpede en strejke i Kuwait olieprisfaldet.

Stabilisering af olieprisen krydret med positive indtjeningsoverraskelser fra et par store amerikanske koncerner mandag aften har sammen med en svagere yen sendt de asiatiske aktier op tirsdag morgen. Også futures for det tyske DAX-indeks peger på en stigning på omkring 0,6 pct. Og den tendens ser det danske aktiemarked altså ud til at skulle følge fra børsåbning.

OLIEPRISLØFT GODT NYT FOR MÆRSK

Løftet til olieprisen må formodes at være godt nyt for A.P. Møller-Mærsk, hvis aktier har fulgt i slipstrømmen på olieprisudviklingen den seneste tid. Mærsks B-aktie endte i mandagens handel 0,1 pct. højere i 8855 kr. efter at have ligget til et fald det meste af handelsdagen.

Mindre godt nyt er der for Nordea, idet det amerikanske finanshus Jefferies har sænket sit kursmål for bankaktien til 66,44 kr. fra 73,34 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes. Nordea-aktien sluttede 0,1 pct. lavere i 63,15 kr. mandag.

Blandt de danske eliteselskaber kan DSV desuden rage noget opmærksomhed til sig, efter at den schweiziske transport- og logistikkoncern Kuehne+Nagel, der er blandt DSV's konkurrenter, leverede fremgang i indtjeningen i første kvartal, selv om toplinjen skrumpede.

- Regnskabet fra Kuehne+Nagel er en lille pil op i relation til DSV, ikke målt på volumener og omsætning, da der ikke er meget vækst i transportbranchen, men fordi det viser, at de store speditører tager markedsandele, siger Alm. Brand-analytikeren Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

DSV-aktien faldt med 1,1 pct. til 269,70 kr. på ugens første handelsdag.

Novozymes kommer med regnskab for første kvartal onsdag. Så tirsdag er sidste dag, hvor investorerne kan positionere sig forud for fremlæggelsen af resultaterne. Enzymproducenten selv venter en organisk salgsvækst samt en vækst i danske kroner på 3-5 pct. i 2016. På bundlinjen efter skat ventes en resultatvækst på 8-10 pct. Novozymes-aktien endte uændret i 292,70 kr. mandag.

CBRAIN ER REGNSKABSAKTUEL

Opmærksomhed kan der også komme til en lille håndfuld sidepapirer - blandt andet Cbrain, der er regnskabsaktuel med en resultatopgørelse for første kvartal. Softwareproducenten venter selv for hele året en vækst i omsætningen på cirka 5-15 pct. samt en vækst i indtjeningen på omkring 5-10 pct.

Cbrain vandt mandag en ordre om at levere F2-systemet til Styrelsen for International Rekruttering og Integration. Cbrain har i forvejen leveret F2-produktet til omkring halvdelen af de ministerielle departementer, og selskabet ønsker nu at udbrede produktet til styrelser og institutioner. Cbrain-aktien steg mandag 3,6 pct. til 40,20 kr.

REDERIER I MEDVIND

Mols-Linien bød mandag ind på at sejle på Bornholm-ruterne fra Sjælland og Sverige, som Transport- og Bygningsministeriet skal afgøre vinderen af i løbet af foråret. Rederiet, der er på vej væk fra børsen, kommer med regnskab for første kvartal på torsdag. Mols-Linien-aktien lukkede mandag stort set uændret i 67 kr.

Norden havde en god dag på børsen mandag. Tørlastindekset Baltic Dry steg til 659 point og har dermed været stigende stort set hver eneste handelsdag siden 10. februar, hvor det bundede i niveauet 290 point. Rederiet fik yderligere medgang fra kinesisk boligmarkedsstatistik, der viste, at ejendomsinvesteringerne er begyndt at stige igen.

Dermed stiger efterspørgslen på jernmalm, hvilket understøtter tørlastfragtraterne. Norden-aktien steg med 2,9 pct. til 112 kr.

Zealand Pharma kan komme under tryk, idet Nordea har sænket sin anbefaling af aktien til "sælg" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 125 kr. fra 120 kr. Zealand-aktien steg med 4,1 pct. til 140 kr. mandag.

Small Cap Danmark kan komme under teknisk pres tirsdag, hvor der fragår 4 kr. per aktie i udbytte. Aktien steg 0,7 pct. til 70 kr. mandag.