Aktier: Let positiv start blev vendt til stort minus

De amerikanske aktier startede onsdag med en let positiv undertone blandt andet båret oppe af en gigantfusion mellem H.J. Heinz og Kraft Foods forud for handelsstart.

Læs mere
Fold sammen

Men markedsstemningen vendte hurtigt, og med den høje værdiansættelse på markedet, var investorerne ikke sene til at prøve at begrænse de potentielle tab gennem et udsalg af især teknologiaktier.

- Nogle af de varmeste it- og biotekaktier får klø i dag. Der er noget gevinsthjemtagning, som er selvforstærkende, især for de aktier, der har sået de største stigninger på det senest, siger chef investeringsofficer Richard Sichel fra Philadelphia Trust Co. i Philadelphia til Bloomberg News.

De generelle kursfald tog fart efter skuffende data for den amerikanske ordreindgang på varige forbrugsgoder. Ordreindgangen faldt 1,4 pct. på månedsbasis i februar, mens økonomernes estimater havde forudset en stigning på 0,2 pct.

Netop industrien og især eksportindustrien har været i analytikernes søgelys på grund af den kraftige styrkelse af den amerikanske dollar. Det fik centralbanken, Federal Reserve, til at nævne problematikken efter det seneste møde i den pengepolitiske komite.

Onsdag endte med et fald i S&P 500-indekset på 1,5 pct., som sendte indekset ned i 2061,05. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på 1,6 pct. i 17.718,54, mens Nasdaq-indekset fik ørerne i maskinen med et fald på hele 2,4 pct. til 4876,52.

Omsætningen steg til 720 mio. aktier på New York Stock Exchange, og aktiviteten på Nasdaq-børsen var i top med 2,2 mia. aktier i omsætning.

Torsdag morgen handles den amerikanske S&P-aktiefuture med et mindre fald i Asien.

Selskabsmæssigt var der ketchup-effekt, da de to fødevarekæmper Heinz og Kraft Foods annoncerede en fusion.

Sammenlægningen er kommet i stand gennem en stor kapitaltilførsel fra Warren Buffetts investeringsfirma, Berkshire Hathaway, og brasilianske 3G Capital.

Krafts aktionærer også se frem til en betaling på 16,5 dollar per aktie, hvilket samlet set løber op i 10 mia. dollar. Aktionærerne i Kraft kommer til at sidde på 49 pct. af aktierne, mens Heinz-aktionærerne får de resterende 51 pct. Det nye selskab kommer til at hedde Kraft Heinz Company.

Nyheden blev modtaget meget positivt med en stigning til Kraft Foods på 36 pct.

Efter børslukketid tirsdag annoncerede printerproducenten Lexmark, at det vil købe selskabet Kofax, der blandt andet udvikler teknologi, der kan konvertere almindelige dokumentar til digitale billeder og datafiler.

Lexmark betaler 11 dollar per aktie, hvilket giver en præmie på knap 47 pct. i forhold til lukkekursen tirsdag. Kofax-aktien steg 46 pct., mens Lexmark steg 6,1 pct.

Blandt Dow Jones-virksomhederne lå it-selskaberne i bunden.

Microsoft, Intel og Apple faldt aller mellem 2,5 pct. og 3,3 pct. Til gengæld var der stigninger til olieselskaberne efter et prishop i oliemarkedet. Chevron og Exxon avancerade 0,4 pct og 1,4 pct.

/ritzau/FINANS