Aktier lavere anført af råvareselskaber

Prisen på en tønde Brent Blend-råolie til levering i januar var på råvarebørsen i London faldet yderligere 0,61 dollar til 37,66 dollar, hvilket er det laveste niveau siden slutningen af juli. Olieprisen er dermed faldet ikke mindre end 27 pct., siden den toppede på 51,56 dollar per tønde den 26. oktober. Britisk-hollandske Shell, britiske BP og franske TotalFinaElf var alle faldet mellem 1,2 og 1,6 pct., og herhjemme faldt A.P. Møller A og B 1,6 og 1,8 pct.

Mineselskaberne var desuden påvirket af, at kobberpriserne på råvarebørsen i London nåede det laveste niveau i fire uger. Det britiske mineselskab BHP Billiton faldt for femte børsdag i træk - denne gang med 2,0 pct., ligesom Rio Tinto og Anglo American lå henholdsvis 2,9 og 2,0 pct. lavere. Deutsche Bank nedjusterede sin anbefaling af Rio Tinto til "sælg" fra "hold", mens kursmålet for Anglo American blev sænket til 1120 pence fra 1280 pence.

Den tyske stålproducent ThyssenKrupp faldt 1,8 pct., og den franske stålproducent Arcelor lå 3,0 pct. lavere.

Inden for telesektoren var TeliaSonera på hælene, og det skyldtes, at den finske regering meddelte, at den har planer om at sælge aktier i teleselskabet for en værdi af 1,37 mia. euro. Regeringen vil sælge mindst 250 mio. stk. aktier til institutionelle investorer, men kan hæve udbuddet til 300 mio. stk. aktier afhængig af efterspørgslen. Den svenske-finske teleaktie faldt 3,7 pct. på Stockholmsbørsen. Telecom Italia Mobile (TIM) steg derimod 6,3 pct., efter at Telecom Italia har besluttet sig for at købe de resterende aktier i TIM. Telecom Italia lå desuden 4,2 pct. højere.

Texas Instruments indsnævrede tirsdag aften sine salgsforventninger til fjerde kvartal til mellem 3,02 og 3,14 mia. dollar fra tidligere 2,96 og 3,2 mia. dollar, fordi kunderne fortsætter med at nedbringe deres lagre. Meddelelsen smittede af på de tyske og franske chipproducenter Infineon og STMicroelectronics, der faldt 1,7 og 0,7 pct.

Så gik det straks bedre for bilproducenterne, der kunne glæde sig over positive meldinger fra BMW og Porsche. BMW meldte om en salgsfremgang for november på 7,3 pct. sammenlignet med november sidste år, og i årets første elleve måneder steg salget 8,6 pct. Porsche har oplevet en salgsvækst på 4 pct. i de første fire måneder af 2004/05, og selskabet regner med, at introduktionen af nye modeller vil øge salget for hele året. BMW og Porsche steg 2,7 og 3,6 pct. Derudover steg DaimlerChrysler, Volkswagen, Renault og Peugeot mellem 1,2 og 1,7 pct.

Ved 14.30-tiden var både det britiske FTSE 100-indeks og det franske CAC 40-indeks faldet 0,6 pct., det danske KFX-indeks lå 0,9 pct. lavere, og det tyske DAX-indeks lå 0,3 pct. lavere. Det svenske OMX-indeks faldt 0,8 pct.

Futuremarkedet pegede i retning af en lettere positiv åbning på Wall Street, hvor der vil være fokus på Texas Instruments. Medicinalselskabet Merck har desuden offentliggjort forventninger til 2005, der lå lidt under, hvad analytikerne ifølge Thomson Financial havde ventet. Merck fastholdt sine forventninger til indeværende år. RB-Børsen