Aktier: Lav oliepris tynger oliegiganter

Det amerikanske aktiemarked indleder som ventet ugen med kursfald. Baggrunden for uroen er som, det har været tilfældet i et stykke tid, når kurserne er bakket, ikke mindst prisfaldet på olie.

 

Desuden er de europæiske aktiemarked i sløj forfatning, hvilket blandt andet tilskrives den usikre politiske situation i Grækenland. Op til parlamentsvalget den 25. januar er der opstået bekymring for, at det venstreorienterede parti Syriza vinder valget, og at grækerne vil forlade euroen.

De toneangivende amerikanske indeks S&P 500, Nasdaq Composite Dow Jones nøjes dog med fald på henholdsvis 0,6 pct., 0,5 pct. og 0,6 pct. i forhold til Europa, hvor eksempelvis det franske og tyske indeks ligger 1,8 og 1,4 pct. lavere, er det billigt sluppet.

De amerikanske olieproducenter rammes af et nyt prisfald på olie på over 3 pct. Exxon Mobil og Chevron ligger henholdsvis 1,3 pct. og 2,1 pct. lavere. Desuden falder den store olieriggeoperatør Transocean med 5 pct.

Ud over olieprisen falder også priserne på flere råvarer. Det rammer blandt andre Caterpillar, der ligger 2,4 pct. nede. JPMorgan Chase skriver i en analyse, at producenter af store anlægs- og gravemaskiner risikerer at falde i 2015, og blandt de aktier, som børshuset ser skævt til, er Caterpillar, hvis anbefaling sænkes til "undervægt" fra "neutral".

Blandt mandagens vindere er medico-selskabet og Coloplast-konkurrenten Boston Scientific. Aktien, der også er kommet i JPMorgans søgelys, stiger 2,7 pct., efter at børshuset har hævet sin anbefaling af aktien til "overvægt".