Aktier: Kvartalsafslutning med rekorder efter tre solide måneder

Foto: AFP PHOTO / Bryan R. Smith

De amerikanske aktier lukkede i positivt territorium fredag, hvor såvel S&P 500-indekset som Nasdaq-indekset sluttede kvartalet af med rekorder. Solide stigninger i teknologiaktierne sikrede det ottende kvartal i træk med gevinster.

Fredag sluttede S&P 500-indekset med et plus på 0,4 pct. i rekorden 2519,36. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med en stigning på mere beskedne 0,1 pct. i 22.405,99, mens Nasdaq-indekset endte dagen med en gevinst på 0,7 pct., der sendte indeksrekorden op til 6495,96.

Også small cap-indekset Russell 2000 kravlede en anelse op, men det var nok til at sikre endnu en indeksrekord, mens Chicago-børsens VIX-indeks fortsatte med at vise vigende frygt og dermed nåede endnu tættere på det laveste volatilitetsniveau hos investorerne nogensinde.

»Det opsummerer virkelig, hvad vi har set hele måneden og hele kvartalet, nemlig endnu en rolig dag. Det er en af de historisk mindst volatile september måneder med en fortsættelse af en rigtig rolig handel, men med en god opadgående tendens,« siger senior markedsstrateg Ryan Detrick fra LPL Financial til Reuters.

September har budt på en stigning i S&P 500 på 1,9 pct., mens Dow Jones er steget 2,1 pct., og Nasdaq-indekset er avanceret 1,1 pct. Og over hele kvartalet er de tilsvarende stigninger på henholdsvis 4,0 pct., 4,9 pct. og 5,8 pct.

BESKEDNE OG LET SKUFFENDE DATA

Fredagens økonomiske data viste som ventet en beskeden stigning i privatforbruget på 0,1 pct. i august trods en fremgang i indkomsten på 0,2 pct., der ligeledes var forudset.

Til gengæld skuffede inflationsindikatoren PCE-deflatoren med et fald i stigningstakten til 1,4 pct. på årsbasis i august.

Og den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, PCE-core, viste ligeledes en faldende stigningstakt, der var på 1,3 pct. på årsbasis mod sidste måneds løft på 1,4 pct., der også var analytikernes bud.

IT I FREMGANG

It-aktierne var dagens topscorer med en segmentstigning på 0,8 pct. i S&P-indekset. En gevinst til Facebook på 1,2 pct. gav dagens største løft til både Nasdaq og S&P.

Finanssektoren steg, efter at præsident Trump mødtes med den tidligere Federal Reserve-guvernør Kevin Warsh for at diskutere hans potentielle nominering som topchef for forbundsbanken.

Trump sagde bagefter, at han har haft fire møder i sin søgen efter en ny topfigur til Federal Reserve, og at han vil beslutte sig for en kandidat om to til tre uger.

»Renter og aktier er prissat til, at det nuværende Fed-regime fortsætter, hvilket er relativt optimistisk for så vidt angår økonomien. Enhver afvigelse fra det - eller indikationer på, at Yellen ikke blive genvalgt - vil få markedet til at genoverveje den formodning og genvurdere prissætningen,« siger markedschef Shehriyar Antia fra Macro Insight Group i New York ifølge Reuters.

Finanssektoren steg 0,3 pct.

Mandag morgen lægger investorerne ud med nye stigninger i årets sidste kvartal. De amerikanske aktiefutures ligger med gevinster på godt 0,1 pct.

/ritzau/FINANS