Aktier: Kvartalsafslutning med lettelsens suk

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier tog revanche fredag, hvor frygten for ny uro i banksektoren ebbede ude, mens investorerne udstødte et lettelsens suk efter rapporter om, at den megabøde fra de amerikanske myndigheder, som kan ryste den tyske storbank Deutsche Banks grundvold, står til af blive kraftigt reduceret.

S&P 500-indekset lukkede fredag tredje kvartal af med et plus på 0,8 pct. til 2168,27. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,9 pct. til 18.308,15, og Nasdaq-papirerne sluttede dagen med en gevinst på godt 0,8 pct. til 5312,00.

Det franske nyhedsbureau AFP kunne oplyse, at Deutsche Bank er tæt på at opnå et forlig på 5,4 mia. dollar med det amerikanske justitsministerium eller langt mindre end det oprindelige udspil på over 14 mia. dollar relateret til salget af dårlige realkreditobligationer, der blandt andet var med til at udløse finanskrisen i 2008.

- Der er en erkendelse af, at i den virkelige verden er Deutsche Bank ikke Lehmans Brothers. Bankerne er som et resultat af alle de lovgivningsmæssige ændringer siden den verdensomspændende krise i langt bedre form nu til at modstå problemerne. En anden ting er, at vi er nået til kvartalsafslutningen, og investorerne er begyndt at indse, at september ikke var så slem, som mange gik og troede, siger chefstrateg John Stoltzfus fra Oppenheimer & Co. i New York til Bloomberg News.


Med fredagens udvikling har S&P indekset givet et afkast på 3,1 pct. i tredje kvartal, mens Dow Jones har belønnet aktionærerne med 2 pct. Nasdaq viste som vanligt de største udsving, og aktionærerne kan glæde sig over en stigning i indekset på hele 9,2 pct. over hele perioden på tre måneder.

SKUFFENDE PRIVATFORBRUG

Fra makroøkonomien var der skuffelse over privatforbruget i USA i august, der viste en fuldstændig flad udvikling i forhold til måneden før. Økonomerne havde regnet med en lille stigning i det personlige forbrug på 0,1 pct.

For så vidt angår inflationen viste Federal Reserves foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, en stigningstakt på 1,7 pct. på årsbasis i august som ventet.

Dermed er der stadig et stykke vej til centralbankens målsætning på 2 pct.

Forbrugertillidsindikatoren fra University of Michigan og forventningsindeks i Chicago-regionen, Chicago PMI, viste begge positive takter.

FINANS HELT I TOP

Finanssektoren skød i vejret og toppede blandt de 11 S&P 500-undergrupper med et plus på 1,4 pct.

Deutsche Banks amerikanske notering steg hele 14 pct. og trak hele finanssektoren op. Såvel Bank of America som Citigroup lukkede begge med stigninger over 3 pct., mens JPMorgan øgede 1,4 pct. Kun den problemramte Wells Fargo lå under nulpunktet med et fald på 0,1 pct.

Også energiaktierne klarede sig ganske godt med en sektorstigning på 1,3 pct. i kølvandet af de høje oliepriser.


Modsat lå de defensive papirer i forsyningssektoren i bund med et tab på 0,7 pct.


Mandag morgen fortsætter kursstigningerne på aktiemarkedet i Tokyo og store dele af de øvrige markeder i Fjernøsten. De amerikanske aktiefutures øger samtidig 0,1 pct.