Aktier: Kursskred overalt på Wall Street - faldene fortsætter fredag

Der var kursfald i massevis på det amerikanske aktiemarked torsdag, og den negative stemning har stadig tag i investorerne fredag morgen, hvor futures på de amerikanske aktieindeks ligger med minusser på 0,8-1,0 pct. i Asien.

Læs mere
Fold sammen

Svage regnskabsresultater fra de store banker og detailhandlere, blandede nøgletalsdata uden ensrettet retning og ikke mindst voldsom uro på valutamarkederne, efter at den schweiziske centralbank slap francen løs og opgav loftet på 1,20 franc per euro med kraftige kursforskydninger til følge, øgede risikoaversionen kraftigt.

- Der er masser af usikkerhed i dag. Der er usikkerhed om, hvad man skal gøre med investeringer i schweiziske selskaber og deres konkurrenter, og samtidig står der råvarer over det hele. Den anden ting er, at vi har fået blandede økonomiske data, og vi har set regnskabsresultater i denne uge, der kommer til at have en stor effekt på markederne, mens investorerne holder øje med forbruget, siger aktiechef Thomas Garcia, Thornburg Investment Management i New Mexico, til Bloomberg News.

Dagen sluttede med et fald i S&P 500-indekset på 0,9 pct. til 1992,67. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et minus på 0,6 pct. i 17.320,71, mens Nasdaq-aktierne lagde sig bagerst blandt de store med et fald på 1,5 pct. til 4570,82.

Endnu hårdere gik det dog ud over de mindre selskaber i Russell 2000-indekset. Small Cap-indekset faldt 1,9 pct. til 1154,71.

Omsætningen på New York Stock Exchange lå i den høje ende med 810 mio. aktier, mens der på Nasdaq-børsen blev handlet 1,94 mia. aktier.

Fra start var nyhedsstrømmen præget af den schweiziske centralbanks beslutning om ikke længere at ville tolerere kapitalindstrømningen til Alpelandet med en vekselkur på 1,20 franc per euro.

Den efterfølgende voldsomme reaktion spredte usikkerhed over samtlige finansielle markeder, og reaktionen på usikkerhed var som altid risikoaversion.

Samtidig var der skuffede data fra arbejdsmarkedet, hvor 316.000 amerikanere meldte sig ledige for første gang siden sidste uge. Ifølge et estimat var der blandt økonomerne ventet 290.000 nye ledige.

Erhvervstilliden divergerede kraftig i New York og Philadelphia. Mens New Yorks Empire State Manufacturing-indekset steg til 9,95 mod de ventede 5,00, viste Federal Reserve Bank of Philadelphias erhvervsindeks et fald til 6,3 mod de ventede indeks på 18,7.

Producentpriserne faldt 0,3 pct. i december på månedsbasis, hvor analytikere havde ventet et fald på 0,4 pct.

Blandt de selskabsspecifikke nyheder var der regnskaber fra storbankerne Bank of America og Citigroup samt fra kapitalforvalteren Blackrock.

Bank of America kunne ikke leve op til analytikernes forventninger, mens Citigroups regnskab var tynget af udgifter til retssager, advokater og erstatninger. Bank of America faldt 5,2 pct. og Citigroup droppede 3,7 pct.

Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, fik et fald i overskuddet på 4 pct. på justeret basis til 4,82 dollar per aktie. Analytikerne var dog positivt overrasket, da der var ventet et fald i overskuddet til 4,68 dollar per aktie, men alligevel faldt Blackrock-aktien 1,0 pct. i det urolige marked.

Fra detailhandelen var der meldinger om prispres og træg efterspørgsel fra elektronikkæden Best Buy, der efterfølgende faldt 14 pct.

Blackberry fik ørerne i maskinen efter onsdagens sene afvisning af tilnærmelser fra Samsung. Aktien faldt 20 pct.