Aktier: Kursklø til Chipotle og Electrolux i lyserød start

Humøret omkring det amerikanske aktiemarked er vendt en smule ud på eftermiddagen dansk tid, og derfor er de amerikanske aktier startet med små fald, selv om futuremarkedet tidligere på dagen indikerede små stigninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Der bliver givetvis taget en smule gevinst hjem efter en forrygende fredag, hvor samtlige tre toneangivende aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, steg med 2,1 pct.

I mandagens tidlige handel falder S&P 500-indekset imidlertid med 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset bakker med 0,1 pct., og Dow Jones-indekset sætter sig 0,2 pct.

Fredagens forrygende humør var udløst af arbejdsmarkedsrapporten for november i USA, der viste rigtig gode takter med en større jobskabelse uden for landbruget end ventet og en oprevidering af tallet for oktober.

Dermed er vejen formentlig banet for en renteforhøjelse ved den amerikanske centralbank, Federal Reserves, rentemøde i midten af december, og det tog markedet fredag som et tegn på, at tilstanden i den amerikanske økonomi efterhånden er så god, at økonomien snart er parat til at stå på egne ben. Fra start mandag hives toppen af gevinsterne hjem.

På selskabssiden er der fortsat fokus på restaurantkæden Chipotle, der er i modvind efter fund af kolibakterier i noget af selskabets mad. Det vil ramme kædens salg i fjerde kvartal, har Chipotle fortalt i en fondsbørsmeddelelse.

Aktien faldt både onsdag, torsdag og fredag i sidste uge, og efter meddelelsen, der blev udsendt sent fredag, har flere finanshuse også sænket deres anbefaling af aktien, som falder med 6,5 pct. til 524,60 dollar i den tidlige handel.

General Electric falder med 0,4 pct. til 30,38 dollar fra start af mandagens handel. Selskabet har trukket sig fra et salg af dets hvidevaredivision til svenske Electrolux, fordi konkurrencemyndighederne i USA har stillet sig på tværs.

Det rammer Electrolux, der også har en amerikansk ADR-notering, rigtig hårdt. På børsen i Stockholm falder selskabets aktie mandag med 12,9 pct. til 208,20 svenske kr., og den amerikanske ADR er åbnet 14 pct. lavere i 48,80 dollar.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk