Aktier: Kursfald på øget frygt for protektionisme

Der var fokus på de politiske meldinger fra Washington på Wall Street mandag, hvor præsident Donald Trumps kontroversielle indrejseforbud for personer fra en række lande i Mellemøsten og Nordafrika øgede frygten for, at en uhyre protektionistisk tilgang vil præge hele Trumps politiske spekter og dermed inkludere handel.

Arkivfoto. Der var fokus på de politiske meldinger fra Washington på Wall Street mandag, hvor præsident Donald Trumps kontroversielle indrejseforbud for personer fra en række lande i Mellemøsten og Nordafrika øgede frygten for, at en uhyre protektionistisk tilgang vil præge hele Trumps politiske spekter og dermed inkludere handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

S&P 500-indekset sluttede mandag med et tab på 0,6 pct. l 2280,90. Det industritunge Dow Jones-indeks blev presset under 20.000 igen efter et drop på 0,6 pct. til 19.971,13, mens Nasdaq-papirerne blev dagens sorteper med et fald på 0,8 pct. til 5613,71 efter adskillige dage med gentagne rekorder.

Den nye amerikanske præsidents indrejseforbud, der blev indført i weekenden, satte gang i en spiral af frygt for, at tiltaget kan sprede sig og ramme handelsforbindelser med andre nationer.

- I dag er der fokus på effekten af Trumps kontroversielle forbud og de bivirkninger, det kan have på den Trump-relaterede reflationshandel, der har løftet markedet, noterer analytikere på Accendo Markets ifølge Bloomberg News.
Tirsdag morgen fortsætter kursfaldene i Asien. De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,3 pct.

Der var ingen overraskelser fra de økonomiske nøgletal.

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste som ventet en stigning på 1,7 pct. på årsbasis i december, mens priserne steg med 0,1 pct. i forhold til måneden før.
Og privatforbruget steg samtidig 0,5 pct. i forhold til samme måned året før og udviklede sig dermed også på linje med estimaterne.

Indkomsterne steg parallelt 0,3 pct., hvor der var ventet en stigning på 0,4 pct.

TAB I NÆSTEN ALLE UNDERINDEKS

Der var fald i 9 af de 11 underindeks i S&P 500. Værst gik det for energiaktierne, der med et fald på 1,8 pct. førte an i den negative tendens. Oliekoncerner som Chevron og ConocoPhillips faldt 1,7 pct. og 3,9 pct., mens giganten over dem alle - Exxon Mobil - begrænsede droppet til 0,8 pct.

Energiaktierne fik selskab af råvaresegmentet i bunden af S&P. Råvareselskaberne faldt godt 1 pct.

Kun forbrugerkoncernerne og de defensive forsyningsselskaber klarede frisag, men det var med stigninger under 0,1 pct. for begge undergruppers vedkommende.Blandt enkeltselskaberne er storbanken Citigroup Wall Street Journal angiveligt tæt på at sælge sin enhed for servicerettigheder til 780.000 realkreditlån til New Residential Investment. Citigroup-aktien faldt dog alligevel 0,9 pct., hvilket ikke var specielt for segmentet, hvor kollegerne Well Fargo, JPMorgen og Bank og America droppede henholdsvis 0,9 pct., 1 pct. og 1,8 pct.

Teknologiaktierne var generelt i modvind. Aktierne har været investor-hits over den seneste uge, og de stod derfor til at blive ramt af de negative trends i markedet.

Apple, Amazon og Facebook fremlægger alle regnskab i indeværende uge, og det var dermed nærliggende at tage lidt gevinst hjem. Apple faldt 0,3 pct., Facebook lukkede 0,9 pct. lavere, og Amazon droppede 0,6 pct., mens giganterne Microsoft og Googles moderselskab Alphabet faldt henholdsvis 1 pct. og 2,5 pct.